Vnitřní chvění, blízkost, oheň a pot. Jak prožíváme lásku a jak o ní mluvíme?

10. prosinec 2022

„Láska pro mě znamená, že člověk pomáhá lidem, co to potřebují, a má k druhým ohled,” popisuje jedna z respondentek podcastu Pot. Téma lásky není snadné přesně uchopit, a tak Eliška Soukupová a Karel Vladyka nejprve probírají různé způsoby, kterými tento cit vyjádřujeme.

„Jedním z jazyků lásky můžeme více mluvit a jiný zase více vyhledávat. Já třeba rád někomu poskytnu kvalitně strávený čas za to, že mi uvaří,“ prozrazuje Karel. „Já jsem člověk, který miluje lásku, chce ji vykřikovat do světa a tetovat si ji na prsa,“ popisuje Eliška. Fyzické projevy pak mají rádi oba a společně řeší, jak skloubit různé představy o tom, jak druhému projevovat city.

Čtěte také

Lásku a její způsoby vyjádření se moderátoři snaží zachytit skrz jejich oblíbené romantické básně. Eliška má ráda Shakespeara, a tak ho cituje: „Znaven tím vším, já umřel bych tak rád; jen nemuset tu tebe zanechat.“. Karel zase miluje perského mystika Rumiho, který říká: „Není lepší lásky než lásky bez předmětu.“.

A dojde i na tradiční české pohádky, díky nimž autoři podcastu přibližují zažité představy z dětství o tom, co je láska. Navzájem si pak doporučí, že stojí za to zkoušet milovat sám sebe a občas si něco láskyplného dopřát, třeba horkou koupel.

Co je to láska? Existuje i bez romantiky? Co nás naučily pohádky Šíleně smutná princezna nebo Ať žijí duchové? A čeká na nás opravdová láska spíš v Barceloně, nebo doma ve vaně? Poslechněte si podcast Pot!

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

 

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.