Vřískot v temných uličkách. Slasherová klasika nešetří krví a zábavou

10. březen 2023

Horory mají v Čelistech na růžích ustláno. To platí i o čistokrevné legendě Vřískot, která se za ty roky úspěšně proječela až do šestého filmu. Trio Aleš, Vít a neznámý kamarád ze školky Tomáš brousí nože a míří tentokrát do New Yorku, kde se tvrdě kostí nejen filmoví vědci, ale i zákony franšízy. Je tam skoro tak nebezpečno jako kolem myčky Petra Kolečka!

„Je to meta-satirická věc celý, jedničku až trojku jsem měl velmi rád, čtyřka už mi najela podstatně míň. Pětku jsem teď dohnal a přišla mi úplně otřesná,“ prokazuje znalosti slasherové matematiky Aleš. „Já jsem bohužel neviděl tu pětku,“ reaguje Tomáš, který zato jako jediný z party viděl šestku. „Já jsem neviděl ani jeden díl,“ komplikuje rovnici Vít klíčovou neznámou, bez které by se hororový vstup neobešel.

Tíhu propojení vzpomínek a současnosti nese na bedrech Tomáš. Po bujarých časech pití piva na sci-fi conech se čelistní Dionýsos přesunul na Manhattan, kam tvůrci situují aktuální díl franšízy. „Meta-hra pokračuje. V temných uličkách se zase zabíjí. Jde dokonce o filmovou vědu,“ teasuje Tomáš.

Vít je poměrně zklamaný informací, že ve Vřískotu nezařve nikdo z brněnské filmové vědy (zdravíme Šárku!). „Nejdelší, nejkrvavější, překvapivý a vtipný,“ nabízí Tomáš protilék chválou nového dílu. „Nenudil jsem se ani vteřinu,“ uzavírá kvadraturu filmu, který vhání do žil série čerstvou krev.

Krev se ale v Čelistech nejvíce vaří při analýze nového filmu předčasného katalánského klasika Alberta Serry, jehož narkoleptická verze kastrovaného Jamese Bonda ve filmu Pacifiction způsobila recenzentům nabubřelou sebedůležitostí bolesti bránice. Absurdní mix koňských sedativ, polynéských západů slunce a improvizovaných filozofických disputací o vztahu spirály a kruhu si po zásluze obnáší průběžný pohár pro akademický bullshit roku. Přístupno všem od 65 let věku.

Kam zmizel malajský let MH370 a proč by se všech 239 pasažérů a členů posádky mohlo dodnes nacházet u Tomáše v kuchyni? Byl by Robin Kvapil lepší řidič kamionu než filmový režisér? More or less Miko? V kolik hodin pijí ve Zlíně sex s mlékem a proč Sex o'clock není dobrou českou odpovědí na Sex Education? Vyplatí se na čtvrtou sezónu seriálu You křičet „Hele? A má každý Psykopat mokry nosek?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.