Východiska: Evitceles dělá hudbu k procházkám nočním městem

3. květen 2018

Etien Slavchev alias Evitceles tvoří snovou, náměsíčnou hudbu. Jeho album Imperfect Charm na Opal Tapes v něčem připomíná zamlžené, melancholické kompozice Buriala, inspirují ho ale také producenti, kteří vyjadřují ve své tvorbě silné emoce, jako třeba Arca. Příští týden na labelu Amek vychází jeho kolaborace s producentem Mytrip, chystá však také materiál pro značky jako Yerevan Tapes nebo český web Gin and Platonic.

„Hudbu jsem začal tvořit před čtyřmi lety. Na laptopu jsem měl už nějakou dobu nainstalovaný Ableton a svým přátelům jsem pořád říkal, že začnu produkovat. Evitceles je anglické slovo ‚selective‘ pozpátku. Inspiroval mě film Věčný svit neposkvrněné mysli, což možná trochu zní jako klišé, ale tak se to prostě stalo. V tom období končil jeden můj vztah a měl jsem potřebu vyjádřit to, co jsem právě emocionálně prožíval. Výsledkem byl projekt Evitceles,“ říká Slavchev. Jeho hudba je atmosférická, vtahující, je z ní cítit dostatek prostoru.

Podobně jako Burialova produkce je soundtrackem k nočním procházkám velkoměstem. „V poslední době své tracky vnímám jako organismy, které někam směrují. Co se týče zvuku, je má hudba snová a velmi intenzivní.“ Evitceles žije a tvoří v Sofii. Jak je na tom místní hudební scéna? „Jelikož elektronická hudba se do Bulharska dostala poměrně pozdě, lidi jsou zvyklí poslouchat hlavně house a techno, ale postupně pozoruji, že ti, kteří chodí na naše akce, jsou pozitivně překvapeni a vyhledávají tuto experimentální polohu.“

EN

Etien Slavchev creates dream-like, somnambulant music. His album Imperfect Charm on Opal Tapes recollects Burial's foggy, melancholic compositions. He's inspired by producers like Arca whose music is marked by emotions. His latest collaboration with Bulgarian producer Mytrip is released next week on the Amek imprint, Slavchev is also readying a slew of releases for Yerevan Tapes or the Czech website Gin and Platonic.

“I started to make music four years ago. I had Ableton installed on my laptop for ages, and I was always telling my friends I'd start producing. Evitceles means “selective” in English, but read from the end. I was inspired by the film The Eternal Sunshine of the Spotless Mind, although it might sound like a cliché. At that time, a relationship was ending, and I needed to express what I'd be going through emotionally,” he says. His music is atmospheric, immersive, with plenty of air and space. Similarly to Burial's music, Evitceles' work could be a soundtrack for late night city walks. “Lately, I see my tracks as organisms which are moving. When it comes to sound, my music is dreamy and very vivid.” He lives and works in Bulgaria's capital, Sofia. “Electronic music arrived to Bulgaria considerably late, and I think people are used to listen to techno and house, but I've been noticing people coming to our events and being genuinely impressed, looking for this experimental side of music.”

 

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.