Nezávislé kulturní centrum v Sofii, to jsou queer-pop party i alternativní ekonomické kurzy

19. prosinec 2019

Fabrika Avtonomia je kulturní a sociální centrum nacházející se v malém, nenápadném industriálním komplexu nedaleko centra bulharské metropole Sofie. Funguje na nehierarchické bázi, bez podpory státu nebo jakýchkoli externích skupin. Je to také jeden z mála prostorů, který je v Bulharsku otevřený LGBTQ+ komunitě a nejrůznějším subverzivním akcím.

Avtonomii jsem navštívila už podruhé. Je prosinec, počasí není moc přívětivé, ale lidí postávajících před menší budovou není méně než v létě, když jsem tu byla prvně. Dnes se tady koná večírek Sofia LGBTI Community Festivalu. V černé masce na hlavě hraje španělská performerka žijící v Rumunsku Glitchgirl, po ní následuje divoká drag show.

„V posledních dvou letech se zdejší LGBT komunita stala hlavním cílem útoků nacionalistů, autoritářských církevních skupin a úřadů. Předtím byli terčem uprchlíci nebo Romové. Kvůli těmto homofobním tendencím byla za znatelného přispění církve a politiků zablokována spousta různých zákonů. Jedné LGBT organizaci začátkem roku rozbili okna, několik členů komunity bylo napadeno. Akce, jako je ta, kterou tu dnes pořádáme, jsou de facto subverzivní. V Sofii nebo Bulharsku není moc prostorů, kde byste mohli mít podobné akce,“ vysvětluje mi Dari z kolektivu pořadatelů.

Prostory Fabriky fungují jako komunitní centrum sdružující různé subkultury a alternativní komunity v Sofii. „Asi nejlepší na této komunitě je, že je tak rozmanitá. Máme tady vše, od punku, metalu až po queer/pop party – a dokonce i chalgu, což je bulharský pop-folk. Každý se tady cítí jako doma,“ dodává Dari.

Jak fungují DIY prostory v Sofii a s jakými problémy se potýkají? Poslechněte si reportáž v nejnovějším díle Východisek.

Fabrika Avtonomia is a cultural and social centre located in a small, unassuming industrial complex in the vicinity of Sofia's city centre. It operates on a non-hierarchical basis, without any support of the state or other external parties. It's also one of the few venues open to the LGBTQ+ community and other subversive events in the city.

I've visited Avtonomia for the second time. It's December, the weather is dreary, but there are not less people standing outside the small building than in the summer, when I was there for the first time. Today, Sofia LGBTI Community Fest is throwing a party. There's Glitchgirl, a Spanish performer clad in a black balaclava, who is based in Bucharest, opening, followed by a wild drag show.

In the past two years, the LGBT community has been the main target of nationalist and authoritarian church groups and the authorities in general. Before it was the refugees or the Roma. Lately, there have been a lot of different laws blocked based on these homophobic tendencies with the big involvement of the church and also politicians. One of the LGBT organisations had their windows smashed at the start of the year, we've had several attacks on people from the community. These queer parties are in a way subversive. There's really not so many spaces in Sofia or Bulgaria where we can have this kind of thing.“

Fabrika Avtonomia functions as a community centre gathering various subcultures and alternative communities of Sofia. „I think the best thing about the community is that it's so diverse. We have everything from punk and metal shows to queer/pop parties and even chalga, Bulgarian pop folk. Everyone can regard the space as their own.“

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.