Výletní tip Ladislava Zibury: Vydejte se po stopách turistických značek. Dostanete se téměř kamkoli

29. březen 2019
Tip

Letos se slaví 130 let, kdy síť tras začal tvořit Klub českých turistů. Stará se o ně více než tisíc značkařů a jsou velmi dobře udržované. V rubrice Tip každý pátek přinášíme doporučení na víkendový výlet nejen po Česku. Doporučení tentokrát připravil dobrodruh Ladislav Zibura. Nezavede vás na konkrétní místo, spíše nabídne cestu, jak k němu doputovat.

Podle Zibury byste měli využít 40 tisíc kilometrů turistického značení po celém Česku, které je nejhustší v Evropě. Značky se dělí na červené, modré, žluté a zelené. Červené jsou páteřní trasy, modré značí regionální cesty a žluté a zelené jsou spojovací. Trasy jsou uvedeny v mapách tištěných i na internetu. Jak říká Ladislav Zibura, ve světě není samozřejmostí, že se ve volné přírodě může stanovat a na některých místech i rozdělávat oheň. Češi prý mají pocit, že je to samozřejmost. Říká, že v severských zemích mají lidé stejné právo, ale velmi si možnosti stanování ve volné přírodě považují. Česko je tak ideální zemí pro turistiku i pro táboření.

Poslechněte si celý Výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se, kam vás zavede červená značka.

Turistické značky – rozcestník
autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.