Výletní tip Ladislava Zibury: Vydejte se za svatým Václavem do Budče, na Okoř a jeďte tam vlakem plným her

31. květen 2019
Tip

V rubrice Tip každý pátek přinášíme doporučení na víkendový výlet nejen po Česku. Výletní tip pro Radio Wave tentokrát připravil dobrodruh Ladislav Zibura. Podle něj byste se měli podívat na hradiště Budeč, které je spojené s českou historií, mimo jiné tam totiž pobýval svatý Václav. Osídleno je už od doby bronzové. Na hradišti stojí nejstarší dosud fungující stavba v Česku, a to rotunda (kostel) sv. Petra a Pavla z devátého století.

„Spousta lidí si myslí, že je to vtip,“ říká o včelích božích mukách jejich autor, urbanista Jan Trejbal

U obce Zákolany na okraji hradiště Budeč byla vysvěcena první Včelí boží muka v české krajině

Den před svátkem sv. Václava byla u obce Zákolany na okraji hradiště Budeč vysvěcena první včelí boží muka v české krajině. Dedikována byla právě symbolu české státnosti, který se v lokalitě Na Týnici učil na knížete. „Snažil jsem se vymyslet modus, který by byl přístupný i pro nevěřící,“ vysvětluje autor speciálních božích muk, výtvarník a urbanista Jan Trejbal, který na projektu pracoval několik let.

Z Budče je i dobrý výhled a můžete dohlédnout až na Říp. Z hradiště vede malebná osmikilometrová stezka ke zřícenině hradu Okoř, která patří mezi pár hradů postavených ne na kopci, ale na rovině. Do Zákolan, které leží pod Budčí, jezdí během sezony vlak Cyklohráček plný deskových i jiných her, kterými se podle Zibury zabaví děti i dospělí. I proto je to ideální výlet na prosluněný víkend. Z Prahy do Zákolan jede vlak zhruba hodinu a půl, autem je cesta o hodinu kratší. Z Brna trvá cesta vlakem tři a půl hodiny, autem dvě hodiny a dvacet minut.

Poslechněte si celý výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se, jakému dalšímu hradu je Okoř podobná.

autor: Ladislav Zibura
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.