Výletní tip Pavla Sladkého: Běžte se někam podívat na východ slunce. Vynechejte ale nejznámější hory

20. listopad 2020
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tentokrát připravil cestovatel a moderátor Casablancy Pavel Sladký. V něm vám radí, jak pozorovat východ slunce. Zaprvé určitě vynechejte nejvyšší a nejznámější kopce a hory. Pokud chcete být sami, nelezte na Sněžku, Ještěd nebo Milešovku. Vyberte si nějaký jiný, menší či méně známý kopec v okolí, který nabízí dobrý výhled.

Nezapomeňte, že denní světlo začíná dvacet až třicet minut před samotným východem slunce. Pokud si tedy chcete užít postupné přibývání světla a proměny krajiny, přijďte brzo, a ne až těsně před východem.

Je také dobré vyhradit si dost času. Není to jen o tom, že vylezete na kopec, podíváte se rychle na východ a pak půjdete domů. A rozhodně neváhejte, když nebude úplně jasná obloha nebo hezké počasí. Východy jsou totiž podle Sladkého krásné i ve chvílích, kdy je slunce skryté za mraky. A na závěr jedna rada: zkuste celou dobu nefotit, spíše si východ vychutnejte bez zbytečného rušení.

Poslechněte si celý výletní tip Pavla Sladkého a dozvíte se více o tom, jak pozorovat východ slunce.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.