Vždycky jsme chtěli hrát metalcore, který nepostrádá emoce, říkají loučící se Flowers For Whores

15. září 2021

Několik mini CD, sedmipalců, splitů (třeba s Bonusem nebo Gattacou), evropských turné a stovky koncertů. Flowers For Whores toho od roku 2005 stihli víc než dost – chyběla jim jen velká deska. Ta teď po pár letech příprav konečně vyšla, jmenuje se False Flag World a je zároveň i labutí písní jedné z nejdůležitějších domácích hardcore kapel. Stejně jako jakýkoliv krok, který kdy FFW udělali, i tento jitří emoce. Což ale vždy bylo základní esencí a motorem jejich fungování.

„Nakonec jsem to byl já, kdo klukům řekl, že by bylo nejlepší kapelu ukončit. Měl jsem pocit, že už příliš dlouho stojíme na místě a je stále těžší se někam pohnout,“ přiznává otevřeně bubeník Marián.

Ten se po odchodu původního bubeníka přestěhoval z Košic do Prahy, aby mohl ve FFW začít hrát a splnil si tak jeden ze svých snů. Pavel následně přiznává, že psaní nových písniček pro něho bylo skutečně stále obtížnější, a všichni se pak shodují, jak je pro ně důležité, že se nakonec rozchází jako kamarádi.

Především společně dokázali dokončit pro všechny důležitou finální nahrávku. Ta opět obsahuje výbušnou a natlakovanou směs metalu a hardcoru, tedy kombinaci vlivů, se kterou FFW cíleně pracovali od začátku, i když zároveň jedním dechem říkají, že žánr metalcoru se zásadním způsobem proměnil.

Jejich projev však kromě tvrdých riffů definují i silné katarzní texty a celkový obsah, který reflektuje svět kolem nás i ten, který máme uvnitř sebe. False Flag World je tak nejlepším rozloučením i silnou vzpomínkou na všechny, kteří odešli předčasně.

Jak náročné bylo zimní turné na Ukrajině, v Rusku a Rumunsku? Kde všude se může kapela v jeho průběhu ocitnout? A co dělat, když spíte v autě, ve kterém je taková zima, že vám zamrzne i flaška s vodou? Poslechněte si Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka