Vztah psychoterapie a spirituality. Jsme jen naštvaní, nebo na nás partner vylil temnou energii?

24. leden 2023

„Na určité úrovni nemůže existovat žádná terapie bez spirituality,“ říká v Balancu psychoterapeut, básník, a šéfredaktor časopisu Tvar Adam Borzič. V psychoterapii se lidé často dotýkají témat, která je přesahují –⁠ smyslu života, vztahu ke smrti, k nekonečnu. Spirituální témata často do psychoterapie vstupují. Lze ale sladit individuální duchovní slovník, symboly a obrazy se světem terapie? A nemůže se jednat o spirituální únik před životem?

Měl jsem klienta jogína, používal termíny z jógy a jogínský přístup. Přitom měl rozsáhlé téma potlačené sexuality.“ Mnoho přístupů v psychoterapii se dnes otevírá a umí pracovat i s tématy, která bychom mohli označit jako spirituální. Je důležité mít úctu k vnitřnímu světu klientů a klientek a dát si pozor na nálepkování.

Hranice duchovního prožívání a patologií je někdy nejasná. Může docházet k situacím, že jsou za projevy duševního onemocnění pokládány jevy, které by některé spirituální tradice považovaly za běžné a dokonce žádoucí. Neznamená to ale, že všechny mystické nebo spirituální prožitky musíme nekriticky přijmout a že není někdy lepší obrátit se na psychiatrii či psychologii.

Čtěte také

„Občas, když poslouchám své klienty po návštěvě ezoterických služeb, tak žasnu, kolik si někteří lidé nechají zaplatit za neuvěřitelné bláboly. Je otázkou, do jaké míry můžeme ovlivnit podobu vlastní spirituality. Proč někdo sní o čakrách, vidí totemová zvířata a prožívá silné emoce při pohledu na mandaly a jiného tyto obrazy nechají úplně chladným?

Vnitřní svět každého z nás je bohatý a unikátní, je dobré se v něm snažit orientovat a přistupovat k němu s respektem. To platí i pro profesionály z oblasti duševního zdraví, kteří pracují se spirituálně naladěnými klienty.

Pravidelná meditace je skvělý způsob péče o duši a o vlastní nitro. Mohou se v ní ale vynořovat procesy, které nedokážu ani s duchovním učitelem zachytit. Staré i nové spirituální tradice jsou v mnohém univerzální, ale vznikaly v jiných společenských a kulturních kontextech.

Psychoterapie je odpověď západní společnosti na západní problémy. Proto může z dialogu a průniku psychoterapie a spirituality mnoho lidí profitovat. Zároveň se může stát, že budeme do duchovních světů utíkat sami před sebou a spokojeným autentickým životem. Samozřejmě také můžeme psychologizovat, terapeutizovat a znesvěcovat jevy ze světa, který označujeme jako duchovní.

Poslechněte si celý rozhovor o vztahu a průniku psychoterapie a spirituality.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.