WavetroniQ představí islanďana Beatmakin Troopa

30. květen 2014

Hospodářská recese vrhla malý Island na kolena. Přesto, nebo možná právě proto, jsou na tomto ostrově lidé, kteří s ekonomickou nepřízní bojují velmi pozitivní hudbou. Islandský label Triangle Productions má ve svém katalogu jména, jako jsou Beatmakin Troopa, Mystic One, Audio Improvement nebo Drumbalism.

A my se v dalším vydání rubriky 3in1 - zaměříme právě na prvního se seznamu. I přes svůj mladý věk posunul Beatmakin Troopa islandskou hudební hip hop scénu. Po kolaboraci s Twisted Minds Crew, Mystic One a Rain pracoval hudebně se svým otcem Jafet Melgem. Ve společném projektu Ambient Project Stereo Hypnosis se jeho hudební poloha našla spíš v lehce jazzovém downtempo rytmu.

Sám Beatmaking Troopa vydal již dvě alba, která byla spíš instrumentální. Album Search for Peace je jeho třetím sólo počinem. Krásné chill out melodie střídá s hutnějším rytmem hip hopu tak jemně, že vás deska rozhodně chytí na první poslech. Je doplněna o spoustu akustických nástrojů, čímž dává Beatmaking Troopa znát, že jeho hudební přístup má hlubší kořeny, než je pouze střídání samplů a smyček.

Rakouská, potažmo vídeňská scéna, to není jenom K&D, Dzihan&Kamien nebo excelentní elektro wonky mág Dorian Concept. Zalovil jsem ve svém archivu a zahrál velmi talentovaného producenta Stereotyp se skladbou Uepa. Zajímavé tracky můžete slyšet tady, nebo tady ve velmi nápaditém videu.

Hvězdu rumunské dubstep scény ani nemusím představovat. Jeho vítězné tažení napříč Evropou a vrchol slávy v Británii je obrovskou satisfakcí pro východoevropskou alternativní dubstep scénu. Live vystoupení TRG zde. Něco víc o excelentním Beatmaking Troopa, kterého jsme si hráli v rubrice 3v1 najdete na jeho MySpace.

Playlist pořadu:
dj Shadow - Un Autre Introduction (MCA Records)
Stereotyp - Uepa (Man Recordings)
A Made Up Sound&Heinrich Mueller - Puttin it out (a made up sound remix) (kontra-musik)
TRG - Ghetto romance (Subway Recordings)
Burial - Shell Of Light Original Mix (Hyperdub)
Klic - Karaoke (Unique Uncut)
N.B Funky - Riddim Box (It's Funky UK)

Rubrika 3in1
Beatmakin Troopa - Search For Peace (Triangle Productions)
Beatmakin Troopa - City Rhythm pt.2 (Triangle Productions)
Beatmakin Troopa - Change Your Way (Triangle Productions)

Karizma - Kaytrolude (R2 Records)
LD - Mutant Funk (Hyperdub)
Dark Knight - Coquine (Storming Productions)
Forma - Jen houšť a větší kapky (net release)

Spustit audio