Wildbirds & Peacedrums: Sepětí míru a divokosti

18. duben 2011

Šamanské rytmy a magický bluesový hlas začarují 27. dubna návštěvníky Paláce Akropolis - v rámci série EuroConnections totiž poprvé v České republice zahraje švédská dvojice Wildbirds & Peacedrums. Jejich experimentální pop patří mezi nejoriginálnější úkazy současné evropské hudby.

Dnes už manželská dvojice Andreas Werliin a Mariam Wallentinová alias Wildbirds & Peacedrums se potkala před sedmi lety během studií na Göteborgské hudební a dramatické akademii. Z původně pětičlenného hudebního projektu zůstali nakonec sami dva a chce se říct, že dobře udělali: jejich tvorba na pomezí spirituálního folku, extatického soulu a volnomyšlenkářského jazzu patří k nenápadným klenotům současné „jiné" hudby.

Debutové album Heartcore vyšlo v roce 2007 a kapela si díky němu vysloužila ocenění Nejlepší skupina na Švédských jazzových cenách. Oba muzikanti tady ve dvanácti písních dokazovali, kolik čistých emocí se dá vydestilovat z úsporné hry na bicí a mimořádně ohebného hlasu. Následující deska The Snake vznikla za pouhých sedm dní a novináři pak Wildbirds & Peacedrums srovnávali se zámořskou weird-folkovou vlnou hudebníků jako jsou Joanna Newsom nebo Animal Collective. Obě první desky Wildbirds & Peacedrums se díky proslavené anglické značce The Leaf dočkaly regulérní mezinárodní distribuce a patřičné odezvy odborné veřejnosti.

02308184.jpeg

Frustrováni z předchozích zkušeností z nahrávacích studií, zamluvili si Andreas a Mariam pro své třetí album frekvence v islandském Rejkjavíku. Na novém materiálu s nimi spolupracovali také domácí čelistka Hildur Gudnadóttir, původem australský hlukový architekt Ben Frost, producent Valgeir Sigurdsson a místní komorní sbor Schola Cantorum, který je ke slyšení i na deskách Björk. Výsledkem byly dvě pětipísňové EP nahrávky - éterická Retina a zemitější Iris, které vyšly ve stejný týden a jen ve vinylovém formátu. Zatímco Retina přišla s novinkou v podobě velkolepého sborového zpěvu, skladbám z minialba Iris vévodil zvuk původem karibského bicího nástroje jménem steel pan. O čtyři měsíce později - v srpnu loňského roku - je Wildbirds & Peacedrums spojili v nové dlouhohrající album nazvané Rivers.

02308185.jpeg

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Wildbirds & Peacedrums vydávají album Rivers: krása stíhá nádheru!

Wildbirds & Peacedrums dokážou jen ve dvojici a s minimem nástrojů vytvořit v koncertním sále nezapomenutelnou atmosféru. Svoje albové nahrávky navíc berou jen jako odrazový můstek k dechberoucím koncertním variacím a jejich energie je pověstná - ať už hrají v nacpaném klubu nebo v tokijském parku pro kolemjdoucí.

Neváhejte a vydejte se 27. dubna do Paláce Akropolis - divokost a klid tam mají rande roku.

Spustit audio