Wye Oak: Baltimore je skvělé místo pro život hudebníka

29. květen 2014

Česká koncertní premiéra baltimorského dua Wye Oak proběhne dnes večer v pražské MeetFactory. Ještě před zvukovou zkouškou si Jenn Wasner a Andy Stack našli pár minut na rozhovor v odpoledním On Airu a řeč byla samozřejmě především o jejich aktuální páté řadovce Shriek.

O tom, kdo z dvojice je větší introvert, bylo jasno záhy – odpovědí na většinu otázek se chopila Jenn Wasner, která má kromě domovských Wye Oak i několik dalších bočních projektů. Na nové desce se Wye Oak rozhodnuli upozadit zvuk kytar a naopak přidat syntezátorů. Jak se ukázalo, bylo to víceméně z osobních důvodů: „Zjistila jsem, že těžké období, kterým jsem procházela při nahrávání naší předešlé desky, mám hodně spojené se zvukem kytary, takže vždycky, když jsem ji vzala do ruky, dostavil se určitý kreativní blok. A tak jsem se rozhodnula zkoušet nové, jiné věci a výsledkem je právě to větší zapojení syntezátorů.“ Shriek má tak díky tomu i šťastnější zvuk a je podle Jenn určitým způsobem svobodnější.

Podle Andyho mají Wye Oak velké štěstí, že pocházejí právě z Baltimoru „Je to momentálně pro hudebníky skvělé místo pro život a pro uměleckou tvorbu, i díky velké komunitě muzikantů, kteří se navzájem podporují, ostatně úspěch kapel, jako jsou Future Islands nebo Beach House, mluví za vše. A samozřejmě taky Dan Deacon, se kterým se známe osobně a jehož fotografie z koncertu v MeetFactory mi mimochodem vyskočila jako jedna z prvních, když jsem hledal, jak vypadá prostor, ve kterém budeme dneska hrát.“ Podobně kvete v Baltimoru i klubová scéna, i když jak podotknula Jenn, co se týče organizace má spíš punkový nádech: „Hodně akcí se koná v netradičních prostorech, které nejsou oficiálními kluby, ať už to jsou staré garáže, nebo opuštěné domy, takže Baltimore je spíš ten druh města, kde potřebuješ mít nějakého místního průvodce, který ti poradí, kdy a kam jít.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.