Z boháče chudým řeholníkem: O svatém Františku s antropologem Františkem Kalendou

5. červen 2023

Antropolog, publicista a spisovatel František Kalenda nedávno v nakladatelství Bourdon vydal historickou detektivku Zpověď posledního mnicha. Už z názvu je zřejmé, že duchovno tvoří podstatnou část příběhu. V Hergot!u jsme se zaměřili na ústřední řád knihy: františkány.

Františkánský řád vznikl na počátku 13. století. Založil ho syn bohatého obchodníka s látkami z italského města Assisi Giovanni Battista Bernardone, jemuž se pro jeho znalost francouzštiny přezdívalo malý Francouzek neboli Francesco, česky František.

František Kalenda

Proč se František tak radikálním způsobem rozešel se svým sociálním původem? Podle Kalendy ho k tomu pravděpodobně přivedla vnitřní konverze. Než světské radosti jej mnohem více začalo zajímat sblížení s Bohem. Dává proto dohromady skupinu podobně smýšlejících, z níž se později vyvine církevní řád zdůrazňující lidskou důstojnost, sociální rovnost a asketický způsob života. „Je to chudoba opravdu bez majetků, člověk nemá vlastnit nic – ani svoje oblečení,“ vysvětluje Kalenda.

A právě tento přístup k majetku vede po smrti svatého Františka k rozštěpení řádu na tzv. spirituály a konventuály. Zatímco spirituálové chtěli do detailu následovat Františkův, potažmo Kristův vzor, druhá skupina toužila po etablovanější formě fungování v rámci tehdejší církve, to znamená žit v klášteře a také vlastnit majetek. Rozepře pokračují do takové míry, že padají přísné tresty a několik františkánů je nakonec i upáleno.

Proč byli františkáni trnem v oku papeže Jana XXII.? Byli pronásledováni i v českých zemích? A jak moc byla tehdejší Evropa křesťanská? Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka