Z designSUPERMARKETu míří na holandský Fashionclash tři české značky

15. prosinec 2014

Včera skončil mezinárodní festival současného designu. Tradiční předvánoční obchodní a společenská událost představila vedle českých značek i designéry z Německa, Izraele nebo Holandska. Čeští designéři PULSE, Blueberries a Sofya Samareva se naopak díky designSUPERMARKETu představí na maastrichtském festivalu Fashionclash.

Kromě toho nejlepšího z domácí designérské scény byly v prostorách domu U Minuty na pražském Staroměstském náměstí k vidění i kolekce a umělecká performance izraelských fashion aktivistů Muslin Brothers. Výstava Verschiebung zase představila současný německý design nábytku a bytových doplňků. Speciální prostor dostali i mladí návrháři z holandského festivalu Fashionclash Maastricht. Díky vzájemné spolupráci dvou respektovaných platforem se tři české značky představí na příštím ročníku Fashionclashe. S podporou Českých center budou mít navíc čeští designéři cestu do Maastrichtu zajištěnou i ze strany ubytování. V reportáži si poslechněte atmosféru z vyhlašování výsledků soutěže, kterého se společně zhostili ředitelka designSUPERMARKETu Darina Zavadilová a zakladatel a ředitel Fashionclash Maastricht Branko Popovič.

Absolventka UMPRUM Sofya Samareva organizátory Fashionclash Maastricht zaujala svými účesovými klobouky a značka Blueberries upoutala originálními 3D tištěnými šperky. Studentka ateliéru Liběny Rochové Barbora Procházková byla vybraná díky své sportovně laděné značce PULSE. V reportáži si můžete poslechnout, co na Fashionclash 2015 chystá.

03273515.jpeg

Letošní designSUPERMARKET měl opět příjemnou neformální náladu, ve které se bez zbytečného snobství a chladného odstupu představil průřez současným mladým designem. Právě přátelskou atmosférou, uceleným grafickým a instalačním pojetím a kvalitním kurátorským výběrem je dnes už sedmiletý festival na domácí scéně unikátní událostí. Více si o něm můžete přečíst na www.designsupermarket.cz a rozhovor s ředitelkou události Darinou Zavadilovou si můžete poslechnout tady.

03273517.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.