Z války na fashion week: s kyjevskou fotografkou Lilit Lysa o oblékání na Ukrajině a v Česku

26. duben 2022

Skříň, do které nahlížíme v panelákovém bytě na pražském Opatově, je poloprázdná. Není to proto, že by fotografka Lilit Lysa byla minimalistka. Naopak, má ráda výrazné hřejivé barvy, dlouhé šaty a objemné rukávy. Její obsáhlý extravagantní šatník ale zůstal v Kyjevě.

„Když jsem si balila batoh, neváhala jsem, co si mám vzít. Když duní bomby a nevíš, jestli tě za pár sekund netrefí, soustředíš se jen na to, že chceš přežít.“ V podcastu Šatníky mluvíme o útěku před válkou, o rozdílech v oblékání lidí v Česku a na Ukrajině nebo o tom, jak styl Lilit ovlivňuje fascinace středověkým odíváním.

S Lilit Lysa jsem se seznámila pár dnů před pražským týdnem módy MBPFW. Slovo dalo slovo a Lilit se mnou fashion week absolvovala jako fotografka reportáže pro Radio Wave. „Je mi to blízké, protože doma v Kyjevě jsem na našich týdnech módy pracovala jako fotografka i jako novinářka. Měla jsem radost, že se můžu vrátit ke své profesi a vidět zase svět objektivem fotoaparátu,“ říká Lilit.

Ačkoliv si do batohu stihla hodit jen pár věcí, přesto její šatník hodně prozrazuje o jejím stylu a zájmech. „Můj osobní styl moc nezapadá do současné módy, protože mám ráda výrazně hřejivé barvy jako červená, fialová nebo růžová,“ popisuje fotografka a otevírá šatník v pronajatém bytě. Povídáme si o jednotlivých kouscích, mezi kterými je třeba svetr s legračními ďábly nebo brokátové šaty.

„Mám ráda dlouhé šaty a široké rukávy, z materiálů mě fascinuje brokát. Miluju středověké odívání a tyhle látky mají často historický nádech. Když jsem přijela do Prahy, šla jsem se podívat na historické kostýmy do filmových fundusů a byla jsem z místních sbírek úplně nadšená,“ vysvětluje.

Poslechněte si, jaký je styl fotografky Lilit Lysa a jakých rozdílů si všimla mezi pražským a ukrajinským fashion weekem a způsobem oblékání v Kyjevě a v našem hlavním městě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.