Začíná Přežít: Utøya a Oslo. Podcast o lidech, kteří v roce 2011 prožili útoky v Norsku

„Když v červenci 2011 obletěla svět zpráva o teroristických útocích v Oslu a na ostrově Utøya, byl jsem v naprostém šoku. Hltal jsem zprávy na internetových serverech, sledoval zpravodajství České televize,” říká autor série Přežít: Oslo a Utøya, dokumentarista Lukáš Houdek. V sedmi dílech autorského dokumentárního podcastu bude od 14. listopadu vyprávět příběhy těch, kteří útoky přežili, i těch, jejíchž blízcí se toho dne domů nevrátili.

Zprávy o útocích a jejich následcích se ale postupně začaly z éteru vytrácet. Nahradily je události nové. Občas se vynořily zprávy od soudu s teroristou, případně o jeho vězeňských podmínkách. Život ale běžel dál. Co bylo pak, když se svět přestal dívat? To letos v květnu a červnu v Norsku s odstupem téměř dvanácti let zjišťoval dokumentarista Lukáš Houdek. Natáčel jak s přeživšími útoků ve vládní čtvrti v Oslu i na ostrově Utøya, tak s těmi, kteří o své blízké ten den přišli.

Lukáš Houdek

O autorovi

Lukáš Houdek je dokumentarista a umělec. Vystudoval romistiku na FF UK v Praze, je manažerem vládní kampaně HateFree Culture. Ve své umělecké tvorbě se zabývá především tématy identity, násilí a nenávisti nebo bezpráví. Je autorem několika rozhlasových dokumentů a podcastů. Za dílo Bílá nosí smrt o stigmatizaci albínů v Ghaně pro Český rozhlas získal Novinářskou cenu za rok 2019. Za audiodokument o muslimce Kateřině Gamal Richterové obsadil letos třetí místo v rámci Prix Bohemia Radio.

První díl se věnuje samotným útokům pohledem těch, kterým do života zasáhly. To vše v kontextu, který přidávají norští odborníci. Poslední sedmý díl se věnuje dopadu 22. července na norskou společnost, nakládání s útočníkem i tomu, co je s ostrovem Utøya dnes. Prostředních pět epizod jsou pak intimní portréty přeživších a pozůstalých.

Příběhy však nejsou jen o bolesti a smutku, ale také o životní síle a odhodlání jít dál. Nejsou pouze o přežití teroristického útoku, ale zejména o tom, jak přežít to, co následuje. Krom životních osudů lidí přímo poznamenaných útoky série popisuje, jak změnily samotné Norsko. Odborníků z různých odvětví se proto Lukáš Houdek ptá, jak s nimi tato v mnohém inspirativní země nakládá. Jak naložila se samotným teroristou? A co je dnes s ostrovem Utøya?

Na to vše hledá odpovědi sedmidílná podcastová série Přežít: Oslo a Utøya. Tu Radio Wave vydává poprvé jak v původním anglickém znění, tak v české verzi. Hlasy protagonistkám propůjčily herečky Denisa Barešová, Miluše Šplechtová, Jitka Smutná a Milena Steinmasslová. Protagonistům zase herci Jan Nedbal a Filip Rajmont.

Co bylo pak, když se svět přestal dívat? Poslechněte si sérii Lukáše Houdka Přežít: Utøya a Oslo.

22. července 2011 odpoledne odpálil téměř třicetiletý norský pravicový extremista Anders Behring Breivik ve vládní čtvrti v centru Osla téměř tunu výbušniny v bílé dodávce. Zabil osm lidí. Následně na ostrově Utøya, kde právě probíhal letní tábor mládežnické odnože tehdejší vládnoucí Strany práce, postřílel 69 mladých lidí.

Série byla natočena ve spolupráci s produkční společností Subjektiv za podpory Norských fondů. Partnerem projektu je Centrum 22. července v Oslu.

autor: Lukáš Houdek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka