„Chtěl jsem pochopit, jak se z Breivika mohl stát terorista,” říká Bjørn, který přežil útok na Utøyi

23. listopad 2023

„Byli to lidé, které jsem znal. Moji přátelé. Dnes se na ně vzpomíná jen v souvislosti s útokem. Ne s tím, jací byli. To, jak si je pamatují lidé, kteří je milovali, je odlišné od veřejného obrazu mučedníků,” říká dvaatřicetiletý Bjørn, který je dnes aktivistou přednášejícím po celém světě. Před dvanácti lety přežil coby účastník letního tábora na ostrově Utøya útok norského ultrapravicového teroristy.

„Zpočátku jsem chtěl především porozumět, jak se z někoho mohl stát Breivik. Pročítal jsem jeho manifest a snažil se najít nějaké zdůvodnění. U soudu jsem naslouchal tomu, co říkal. Chtěl jsem to pochopit. Není asi překvapivé, že to žádný smysl nedávalo,” říká Bjørn. Ten ke svému traumatu přistoupil studiem extremismu a radikalismu. Začal cestovat po světě a zjišťovat, co lidi k zapojení do extremistických hnutí vede. „Po nějaké době mi došlo, že jsem posbíral cenné informace. A že spoustu z nich můžeme využít k prevenci. Tedy zamezit tomu, aby se lidé do spárů těchto hnutí vůbec dostali,” vysvětluje.

Bjørn

Bjørn je tak trochu outsider. „Můj přístup k traumatu a k extremismu je jiný. Vyznávám restorativní přístup, spíš než abych byl hnán bolestí, strachem a vztekem. Chtěl jsem se uzdravit a hledět vpřed. Mnozí v té době na tohle nebyli připraveni,” popisuje. „To, co jsem vnímal jako osobní trauma, bylo současně především osobním traumatem dalších asi pěti set osmdesáti lidí. Každý z nich měl svou vlastní cestu. Bylo to ale současně trauma pro celý národ. Pro mě bylo složité najít v tom všem své místo. Vnímal jsem rozpor v tom, jak jsem se s tím chtěl popasovat já sám, a jak se s tím vyrovnávala celá země,” dodává.

22. července 2011 odpoledne odpálil téměř třicetiletý norský pravicový extremista Anders Behring Breivik ve vládní čtvrti v centru Osla téměř tunu výbušniny v bílé dodávce. Zabil osm lidí. Následně na ostrově Utøya, kde právě probíhal letní tábor mládežnické odnože tehdejší vládnoucí Strany práce, postřílel 69 mladých lidí.

Bjørn říká, že přestože stále s traumatem bojuje, má dobrý život. Dnes žije ve srubu ve Švédsku na utajeném místě. Kvůli práci je totiž terčem jak pravicových, tak islamistických radikálů. Práce ho však naplňuje. Potkává řadu inspirativních lidí, kteří bojují za lepší svět. „V lidech je tolik dobra. A mnoho z nich se snaží své okolí změnit k lepšímu. Je radost to sledovat. To mě žene vpřed,” uzavírá.

V čem byl pro Bjørna soudní proces s útočníkem zásadní? Proč se v Norsku necítí pochopený? A je možné přetavit své trauma v něco pozitivního pro společnost? O tom je čtvrtá epizoda sedmidílné podcastové série Přežít: Utøya a Oslo.

Série byla natočena ve spolupráci s produkční společností Subjektiv za podpory Norských fondů. Partnerem projektu je Centrum 22. července v Oslu.

Poslouchejte Přežít: Utøya a Oslo i v anglickém originále. / Listen Surviving Utøya and Oslo also in English.

autor: Lukáš Houdek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.