„Trauma jsem se snažila přehlušit prací. Zhroutila jsem se,” říká Nille, která přežila útok v Oslu

21. listopad 2023

„Když jste tolik traumatizovaní, přestanete spát. To se zdálo jako výhoda, protože jsem měla hodně práce. A tak jsem po nocích pracovala,“ říká dnes sedmapadesátiletá Nille. V momentu výbuchu bílé dodávky před jednou z vládních budov v centru Osla byla právě ve své kanceláři. Exploze si vyžádala osm mrtvých, Nille na těle žádné zranění neutrpěla. Její život se ale změnil ve zlý sen. Třetí epizoda podcastové série Přežít: Utøya a Oslo je jejím intimním portrétem.

Nille léta působila jako vedoucí personálního oddělení norského Ministerstva školství. Svou práci milovala. V pátek 22. července 2011 byla krátce před půl čtvrtou zrovna na cestě od svého stolu ke kopírce. „Najednou se ozval strašně silný zvuk,” popisuje dění Nille. „Jen jsem stála, neschopná čehokoliv. V naprostém šoku. Pohlédla jsem na své ruce. A ty se třásly, neskutečně,” pokračuje.

Čtěte také

Nille musela jako vedoucí personálního oddělení okamžitě usednout k počítači. Snažila se přijít na to, zda jsou mezi zaměstnanci ministerstva nějaké oběti na životech. Obvolávala ty, kteří ten den byli stejně jako ona v práci, aby jim nabídla psychologickou pomoc. Současně měla za úkol přes víkend vybudovat nové ministerstvo. Na nové adrese.

22. července 2011 odpoledne odpálil téměř třicetiletý norský pravicový extremista Anders Behring Breivik ve vládní čtvrti v centru Osla téměř tunu výbušniny v bílé dodávce. Zabil osm lidí. Následně na ostrově Utøya, kde právě probíhal letní tábor mládežnické odnože tehdejší vládnoucí Strany práce, postřílel 69 mladých lidí.

Po čase jí byla diagnostikována posttraumatická stresová porucha. „Psychiatr mi nabídl léčbu, ale odmítla jsem ji. Já přece nejsem nemocná. Nemůžu sice spát, ale já spánek zas až tak moc nepotřebuji. Takže díky, ale nechci,” vzpomíná Nille. Po čase se ale začaly postupně vynořovat různé obtíže. „Byla jsem strašně unavená. Jako bych měla hlavu plnou vaty. Nesloužila mi paměť, nemohla jsem se pořádně soustředit. A to vše se jen zhoršovalo. Já na to reagovala stále intenzivnější prací. Domnívala jsem se, že to je v pořádku. Byla jsem totiž nadopovaná adrenalinem. Vůbec jsem proto necítila potřebu spánku. Poháněl mě stres,” přiznává dnes Nille. Stále si ale odmítala cokoliv připouštět. Po pár měsících se zhroutila. 

Co Nille v boji s posttraumatickou stresovou poruchou pomohlo? Proč napsala první norskou knihu o této diagnóze z pohledu pacientky? O tom je třetí epizoda sedmidílné podcastové série Přežít: Utøya a Oslo.

Série byla natočena ve spolupráci s produkční společností Subjektiv za podpory Norských fondů. Partnerem projektu je Centrum 22. července v Oslu.

Poslouchejte Přežít: Utøya a Oslo i v anglickém originále. / Listen Surviving Utøya and Oslo also in English.

autor: Lukáš Houdek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.