Žádné princezny, ale čarodějnice! Kdo za námi z hlubin undergroundu přiletěl na koštěti?

31. prosinec 2020

Proč by měly být čarodějnické díly pouze na Halloween? Špína se tentokrát rozhodla upřít své oko do hlubin temných lesů podzemní scény a v silvestrovském speciálu se zaměřila na všechno s kouzly a čarodějnicemi spjatého. Nečekejte žádné ohňostroje, roj jisker tentokrát vytryskne pouze z magické hůlky. Ať už se bude jednat o kapely a projekty, které k čarování přistupují s humorem, anebo naopak s naprostou vážností.

Není žádným tajemstvím, že slovo či slovní základ „witch“ patří v některých odnožích nezávislé hudby k jednomu z nejoblíbenějších. Ať už se jedná o název písničky, nebo rovnou celé kapely, sáhl po něm už kdekdo, včetně J Mascise, který si vedle Dinosaur Jr. vytvořil i boční projekt Witch, kde hraje na bicí.

02444912.jpeg

Někdo ovšem čaruje pouze s názvy, někdo to bere víc vážně a praktikování kouzel se věnuje nejen ve své hudební tvorbě, ale i normálním životě. Vznikl nám z toho výbušný lektvar, ve kterém se objevila Siouxsie Sioux spolu s Chelsea Wolfe, Davidem Tibetem nebo Rose McDowall.

Do podobných receptů je ovšem potřeba i trocha humoru, vzpomněli jsme si tak i na newyorské Anasazi a jejich divoké převleky. A samozřejmě jsme se nevyhnuli letošnímu pomyslnému objevu roku v podobě projektu Old Nick.

Kdo se věnuje čarodějnictví i ve svém osobním životě? O čem všem je písnička Angel Witch od kapely Angel Witch? Který interpret by se možná nejradši vrátil do středověku? Dá se určit pramáti všech hudebních kouzelnic? Kde se vzala čarodějnice z Endoru? Odkud vylézá červ a drze nám klne? Kdo to s těmi čarodějnicemi podle nás trochu špatně pochopil? A co by na to řekla Líza Simpsonová? Poslechněte si celý silvestrovský speciál Špíny!

Playlist:

Angel Witch – Angel Witch (Round House Studios, 1980)
Siouxsie & The Banshees – Spellbound (Polydor, 1981)
Old Nick – Broomstick Shrouded (Grime Stone Records, 2020)
Amen Dunes – Baba Yaga (Sacred Bones, 2011)
Chelsea Wolfe – Carrion Flowers (Sargent House, 2015)
Anasazi – I Saw The Witch Cry (Sacred Bones, 2012)
Current 93 – A Thousand Witches (The Spheres, 2018)
Master’s Hammer – Nordfrostkrampfland (self-released, 2012) 

autoři: Judita Císařová , Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.