„Zajímá nás jakákoliv deprese.“ Lékař Filip Tylš o ketaminem asistované psychoterapii

16. květen 2023

„Je to metoda urychlení psychoterapeutického procesu. Může přinést unikátní vhledy na sebe sama,“ říká v Balancu vedoucí lékař kliniky Psyon a psychoterapeut Filip Tylš. V Praze je možné podstoupit ketaminem asistovanou psychoterapii. Mnoha lidem tato metoda může rychle, byť na kratší čas, ulevit od závažných projevů duševních potíží. Co je ketaminem asistovaná psychoterapie, pro koho je vhodná a jaká má rizika?

„Jedná se o metodu farmakologicky potencované psychoterapie. Léčba ketaminem může urychlit psychoterapeutický proces. Pomoci prolomit nepříjemné, třeba depresivní stavy u pacientů, kterým jiné léky nebo psychoterapie nezabírají nebo pomáhají nedostatečně. Člověku muže přinést unikátní vhledy na sama sebe.

Ketamin je disociativní anestetikum a analgetikum, často je řazen do širší kategorie psychedelických látek. Pacient se pod kontrolou dostane do jakéhosi snového stavu, který mu usnadní introspekci. Poslouchá hudbu a na očích má klapky, aby nebyl rozptylován vnějšími podněty. Může nahlédnout své já, problémy a život jiným způsobem. Když si z podání odnese něco cenného, je důležité to pak do života začlenit, integrovat.

MUDr. Filip Tylš, zakladatel psychedelické kliniky PSYON

Ketamin má v rámci sekund silný neuroplastický puls, dochází k synaptogenezi. Mozek dostane šanci propojit se jinak, to je právě léčivý efekt, který je cílem. Neuroplastické okno, tedy jakási zvýšená pružnost mozku se měnit a přesíťovat, trvá několik dní. V těch je dobré docházet na psychoterapii a zavádět do života pozitivní změny. Pro některé klienty je podání i spirituálním zážitkem, který prohloubí nebo změní jejich duchovní prožívání. Ne u každého ale dojde k terapeutickému posunu, část pacientů na léčbu nereaguje.

Podpořte Balanc v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 5. června na webu podcastroku.cz.

„Z našeho odborného psychoterapeutického pohledu je léčba vhodná pro každého, kdo je v psychoterapii a nenaplňuje kontraindikace podání této látky.“ Překážkou jsou závažné kardiovaskulární poruchy, psychické poruchy procesuálního charakteru. Například schizofrenie nebo bipolární afektivní porucha. Ketaminem na Psyonu léčí poruchy z úzkostného spektra, OCD, sociální fobii či generalizovanou úzkost. Také deprese a post-traumatickou stresovou poruchu. Filip Tylš by si do budoucna přál, aby bylo možné podstoupit léčbu psychedeliky asistované psychoterapie pro lidi, kteří žádnou diagnózu nedostali, ale chtěli by látku použít v seberozvojovém nebo psychoterapeutickém kontextu.

Čtěte také

Podání ketaminu předchází po vstupní konzultaci vyšetření interní a psychiatrické. Celý proces je psychoterapeutický, před i podání absolvují klienti a klientky přípravná a integrační sezení. Ve vybraných případech lze podání i opakovat. Samotné podání trvá zhruba 4 hodiny a je u něj přítomen jeden či dva psychoterapeuti. Ketaminem asistovaná psychoterapie je částečně hrazena zdravotními pojišťovnami. Klinika Psyon má do budoucna ambici rozšiřovat léčbu i prostřednictvím dalších psychedelických látek. Výzkumy v Česku i světe ukazují slibné výsledky třeba u psilocybinu, látky obsažená v houbách rodu psilocybe (lysohlávky). V USA se pomalu legalizuje léčba MDMA, zejména u post-traumatických stresových poruch. 

Poslechněte se kompletní rozhovor o ketaminem asistované psychoterapii.

autor: Petr Bouška
Spustit audio