Zapomeňte na karafiáty! K MDŽ ženy chtějí práci z domova

10. březen 2014

„Bohužel v České republice je pořád hodně konzervativních manažerů a manažerek, kteří spojují pracovní výkonnost s počtem hodin, které zaměstnanec odsedí za počítačem v kanceláři pod jejich dozorem. Tak to ale nefunguje. To, že někdo sedí osm hodin v práci, ještě neznamená, že celou tu dobu skutečně pracuje,“ říká Nina Bosničová.

Projektová manažerka organizace Gender Studies tímto rigidním přístupem zaměstnavatelů vysvětluje, proč v České republice téměř nefunguje možnost pracovat z domova. Tzv. home office je při tom v sousedním Německu velmi rozšířenou praxí, která usnadňuje ženám sladit péči o domácnost a děti se zaměstnáním.

Výzkum pracovního portálu Profesia CZ ukázal, že velká část žadatelek o práci by při tom o tzv. flexibilní formy zaměstnávání, kam práce z domova patří, měla zájem. Na zkrácený úvazek by chtělo dle výsledků průzkumu pracovat 37,7% žadatelek o zaměstnání. Nabídka zaměstnavatelů ale v tomto ohledu za poptávkou dost pokulhává – na částečný úvazek pracuje zhruba 8% lidí a čeští zaměstnavatelé zkrácené pracovní úvazky poskytují spíš neradi. Hájí se tím, že je pro ně organizačně náročnější koordinovat lidi, kteří ve firmě pracují méně než 40 hodin týdně.

Kvůli tomu, že český pracovní trh neumožňuje většině zaměstnaných žen sladit pracovní a osobní život, opouští většina z nich po narození dítěte své dosavadní zaměstnání. Dítě nebo péče o nemohoucí rodiče tak pro značnou část žen znamená konec profesního rozvoje. Následný návrat zpátky do bývalého zaměstnání je pro ně po několika letech výpadku velmi obtížný a ženy pak často vezmou zavděk i méně kvalifikovanou prací, než jakou před lety opouštěly.

Flexibilnější pracovní doba a možnost práce z domova jsou tak asi jedny z dárků, které by si většina žen přála dostat k MDŽ mnohem radši než pugét a čokoládu, které si obvykle v souvislosti s tímto svátkem vybavíme.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.