Zažijete adrenalin z překonání vlastního strachu, láká reprezentant Bábek na dráhovou cyklistiku

2. srpen 2019
Tribuna

Jízda na klopeném oválu patří mezi nejobávanější, ale také nejkrásnější cyklistické disciplíny. Půvab dráhové cyklistiky přišel do nové Tribuny vylíčit český reprezentant Tomáš Bábek, který bude hostem nadcházející akce Radia Wave a kolektivu Genot Centre na třebešínském velodromu.

Dráhová cyklistika totiž sice v Česku nepatří k nejpopulárnějším sportům, vyplatí se jí však dát šanci. „Na její kouzlo jsme přišli, když jsme pár našich kamarádů na dráhové kolo posadili a oni z toho byli absolutně nadšení. Je to adrenalinový zážitek z překonání vlastního strachu a rychlé jízdy. Když to překonáte, je to úžasný pocit,“ říká Bábek. 

Přijďte si vyzkoušet jízdu na cyklistickém velodromu. V pátek 9. srpna od 18 hodin se ovál na pražském Třebešíně otevře zájemcům o dráhovou cyklistiku, kteří si budou moct vyzkoušet dráhařské speciály, zdolat obávané klopené zatáčky a vyslechnout rady od českého reprezentanta Tomáše Bábka. Následovat bude hudební program v rámci Silent Night.

Český olympionik a dvojnásobný medailista z MS posluchačům v Tribuně také poradil, jak na obávané klopené zatáčky. „Je do nich potřeba najet určitou rychlostí, řekněme 30 km za hodinu. Pak je to bezpečné a člověka to klopení vede samo. Jediné, na co člověk musí myslet, je, aby nepřestal šlapat,“ líčí. 

Sport nebo gambling? Pravidly svázaný svět japonského keirinu zvládá oboje

Keirin

Na železných kolech se dopředu žene devět závodníků navlečených do různě barevných dresů. Jeden z pořadatelů bouchá uprostřed venkovního velodromu kladivem do gongu a ohlašuje publiku plnému sázkařů, že se blíží finiš. Závodníci do sebe na kolech vráží, někdo v sedmdesátikilometrové rychlosti padá, zatímco další vítězí a vzápětí bez větší slávy mizí v útrobách velodromu. Scény, ke kterým dochází v japonských závodech v keirinu, si od května vyzkouší i český cyklista Tomáš Bábek.

Coby vrcholový reprezentant se musí potýkat s mnoha překážkami. „U nás je velký problém v tom, že se ve světě přesunuli na kryté, dřevěné a 250 metrů dlouhé velodromy. Je to i kvůli tomu, že už jde v podstatě o zimní sport, protože sezona probíhá od října do března. My bohužel takový velodrom nemáme, tudíž ani nemůžeme pořádat velké závody,“ líčí Bábek. 

„Povrch našeho stařičkého čtyřsetmetrového velodromu v Brně totiž připomíná dálnici D1,“ dodává. V současnosti už alespoň existuje projekt nového velodromu. Jeho budoucnost však závisí na financích a politické podpoře. „Často tak jezdíme do Vídně, kde už nás taky moc nemají rádi,“ usmívá se Bábek.

Už v pátek 9. srpna si posluchači Radia Wave mohou vyzkoušet, jaká je jízda na cyklistickém velodromu. Na akci, která proběhne na velodromu na pražském Třebešíně, v novém dílu Tribuny zve reprezentant Tomáš Bábek. Proč se podle něj vyplatí překonat svůj strach a vydat se do klopených zatáček?

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka