Zažít město jinak: Sousedskou slavností to nekončí

16. září 2016

„Je to sousedská slavnost, kdy obyvatelé, podniky a organizace, které sídlí v rámci třeba jedné ulice, se domluví, že si na sobotu zavřou tu svoji ulici a vytvoří tam program, který je originální a specifický pro tu danou lokalitu,“ popisuje Zažít město jinak jeden z organizátorů akce Jakub Holzer, který společně s Adélou Brabcovou dorazil do studia Radia Wave s pozvánkou na letošní ročník Zažít město jinak.

Původní idea se zrodila na Smetanově nábřeží před jedenácti lety a my Zažili město poprvé. Od té doby se akce každý rok rozrůstá. Letos se zapojí na 90 lokalit.

Perličkou letošního roku je možnost zúčastnit se víceboje. „Bude to pojítko mezi lokalitami, v podstatě se nám jich do víceboje přihlásilo třicet. Jedná se o takovou hravou soutěž, (...) každá lokalita si uspořádala vlastní disciplínu a lidé mají možnost ty lokality procházet a zkoušet soutěžit, hrát si a bavit se. Čím víc disciplín absolvují, tím větší šanci pak mají získat od nás trička, baťůžky a další dárky,“ láká na sobotu 17. září Adéla.

Projekt Zažít město jinak je iniciativou spolku Auto*mat a dobrovolníků a rozhodně není jen jednorázovou záležitostí. „Z nadšených sousedů dokonce vznikají spolky, jako se stalo třeba na Břevnově, které se vyjadřují například k rozvoji své lokality a mohou i často spolurozhodovat, jakou podobu bude v budoucnu mít. Myslím, že to lidi aktivizuje,“ dodává Jakub.

Podrobný program akce, která se uskuteční 17. 9., naleznete na zazitmestojinak.cz, kde můžete i finančně podpořit akci. #nenimitofuk

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka