Zdeněk Hazdra: Činnost ústavu musíme vnímat v širších souvislostech

22. duben 2014

S nově zvoleným ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů jsme si povídali o jeho vizi směřování ústavu, tendencích, které hodlá podporovat, a došlo i na velmi skloňovanou problematiku digitalizace a vůbec přístupu k informacím v archivu StB.

„Rozdělení ústavu a archivu – ústav by měl sehrávat významnou roli v oblasti vědeckých a taky vzdělávacích a orálně historických projektů. A vedle toho je archiv bezpečnostních složek, který má taky svého ředitele, a právě prostřednictvím archivu se mohou zájemci seznamovat s informacemi ohledně bezpečnostních složek komunistického režimu.“

S kým vším by historik Hazdra rád navázal spolupráci a jak by si teoreticky dovedl představit „ředitelování ve dvou“, se dozvíte z rozhovoru On Air.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.