Ze starostky je popelářka a Brňan si dal tužku do trenek. Dejte si top zprávy minulého týdne

21. květen 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejbaňatější hrušky ze zpravodajského háje. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici umča zaujala informace o tom, že londýnské Design Museum se po koronavirové uzávěře znovu otevírá a s ním i výstava ultrarealistické robotky umělkyně Ai-Dy. Expozice sestává z jejích autoportrétů a klade si za cíl otevřít debatu o budoucnosti technologií. Robotická umělkyně Ai-Da sice nemá lidské emoce, dělá ji ale prý šťastnou, když se divák nad jejími díly zamyslí. Už se stalo, myslí si o jejím díle Ivana.

Zuzanu jako fanynku feminismu a severských zemí ohromila zpráva o tom, že po konci kariéry starostky šestapadesátiletá Ann-Sofie Hermanssonová řídí ve městě popelářské auto, a to dobrovolně. „Lidé se mě někdy ptají, co tu sakra dělám, ale pro mě je to dobré řešení. Musím platit nájem,“ říká bývalá starostka ke své motivaci. 

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby svůj zrak neupřely na Brno. Tam se stala celkem klasická brněnská kauza: místní obyvatel šokoval strážníky. Když měl podepsat pokutu, strčil si tužku do trenek.              

Je mezi neortodoxní exstarostkou, robotickou umělkyní a ulítlým Brňanem nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.