Život je OK. Vyzkoušejte si „běžné žití“ s novým albem producenta dné v exkluzivní premiéře

16. červen 2023

V Praze usazený producent Ondřej Holý alias dné si za desku These Semi Feelings, They Are Everywhere odnesl dvě hudební ceny za Nejlepší album (Vinyla, Apollo) a jednu pro Nejlepší elektronické album (Anděl). Předloni byl nominovaný v exportní soutěži Radia Wave Czeching a teď, sedm let od vydání zmíněného debutu, přichází s novinkou Basic Living. Ta pojednává o všednosti každodenního života. O tom, že album samotné má ke všednosti daleko, se přesvědčte v exkluzivní premiéře.

„Basic Living je ve zkratce o tom, že jste doma, koukáte na YouTube a život je OK,“ říká dné. Album podle něj slouží jako protiklad k umění, které se zabývá „koncem světa”, klimatem nebo současnými společenskými problémy. „Všechno to jsou validní zdroje pro umění, jen jsem chtěl udělat písně o tom, co se děje mezi tím.“

Napříč osmi skladbami a jejich popisnými názvy se tak potýkáme s randícími peripetiemi, focením rostlin v kavárnách pro obsah na sociální sítě nebo si připomínáme, že zdravotní problémy jsou otrava. Producent dné vyplnil čas mezi debutem a novinkou Basic Living děláním hudby pro české filmy (Nic jako dřív, Ostrov svobody) nebo seriál Pět let.

Hudebník a producent Ondřej Holý vystupuje jako dné

Oproti These Semi Feelings, They Are Everywhere, kde se záměrně limitoval výrazovými prostředky, je nová nahrávka mnohem barevnější. Lo-fi estetika, organické beaty a šumivé samply zůstaly, ambientní pasáže ale střídají samplované i zpívané vokály, synťáky, nástroje vážné hudby či kytary.

Na albu se podíleli FVLCRVM, který zpívá v pilotním singlu Traps In My Feed nebo Floex, který nahrál klarinet do Thanks For Getting Me Home. O mix se postaral dné společně s Aid Kidem, o mastering pak Zino Mikorey. Fotografii na obal vyfotila Julie Hrnčířová.

Pusťte si také videoklip k titulní skladbě Basic Living, který omamným způsobem vizualizuje ústřední motiv alba – všednodennost.

Album Basic Living, které oficiálně vychází 19. června u labelu Platoon, si nyní můžete s předstihem pustit v exkluzivním streamu na Radiu Wave!

autor: Filip Černý
Spustit audio