Zpátky k přírodě. Estetický trend #cottagecore z TikToku hlásá návrat k jednoduchému životu

29. červen 2020
Fenomem

Měli jsme hardcore, metalcore, nintendocore a další variace hudebních žánrů. Poslední roky se slovo s příponou „core“ nicméně používá i pro označení nějaké svébytné estetiky. A kde jinde se může móda nebo vizuální styl šířit lépe než na TikToku? Právě odtud přichází cottagecore – estetika rozkvetlých stromů, kytiček, berušek nebo motýlků, k níž se lze skrze tento hashtag přihlásit. Je cottagecore něco víc než mánie teenagerů z velkých měst, kteří sní o návratu do přírody?

Termín cottagecore se dá vystopovat do roku 2018, nárůst popularity hashtagu a videí či fotek s holkami procházejícími se zahradou v květovaných šatech je ale záležitostí teprve letošního jara. To vzali tvůrci – nebo hlavně tvůrkyně spojované s touto estetikou – TikTok nebo Instagram doslova útokem a o cottagecore se následně začalo psát i ve velkých médiích, jako je třeba New York Times. Když si hashtage zadáte, vyskočí vám roztomilé fotky čajových konvic, zvířátek nebo čerstvě upečených chlebů. Obvykle pod nimi ještě najdete vzkazy jako „Vždycky jsem chtěla mít kůzlátko, ale rodiče mi to nedovolili“ nebo „Kdo se mnou chce žít na farmě a chovat zvířátka?“. Obvyklým obsahem jsou i recepty na třešňový koláč či veganské cupcaky.

Do výbavy příslušnic subkultury kolem hashtagu cottagecore patří dětské knihy se zvířecími hrdiny – třeba klasika jako medvídek Pú, animované filmy japonské režiséra Hajao Mijazakiho nebo staré pohlednice s přírodními motivy. Dávají přednost propojení s přírodou místo propojení s lidmi na sociálních sítích, kam ale stejně chodí vyvěšovat svoje fotky. Protože kde jinde se pochlubit novými šaty s kytičkami, že ano.

dívka v levanduli

Romantizace přírody, a to hlavně od lidí z měst, tady byla odjakživa. V tom není cottagecore nic nového. Ta aktuální verze návratu k přírodě je ale nepochybně hodně inspirovaná jarní karanténou, kdy lidé v bytových komplexech snili o tom, že mají alespoň zahradu, kde by se mohli projít. A také si mohli uvědomit, že jim vysedávání v kancelářích a shon moderního života nevyhovují.

Touha po tradičním a hlavně jednodušším způsobu života možná souvisí i s popularitou videohry Animal Crossing nebo televizních pekařských soutěží, které známe i u nás. V Británii například momentálně letí reality show včelařů nebo hrnčířů. Estetika cottagecore, která se šíří po internetu, je tak součástí širšího kulturního proudu. Ať už vám to připadá jako bláhový únik do snů, nebo realizovatelná životní možnost.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč jsou na internetu momentálně tak populární šaty s kytičkami nebo fotky vesnických usedlostí. Co je to cottagecore a kde se vzal a proč je to trend, který teď určuje módu? A kolik dní by přežili teenageři z TikToku na skutečné farmě?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související