Zwei Kessel Buntes - Zasvěcený pohled z venku

31. leden 2003

Situace, kdy českým interpretům vycházejí desky v zahraničí pořád ještě není - a počítám, že dost dlouho nebude - úplně běžná. Ovšem situace, kdy u německého vydavatelství vyjde dokonce výběr kompletně českých kapel, které navíc v některých případech ani v Čechách nezná víc než pár jejich fanoušků, už hraničí s kuriozitou. Přesto se tomu tak na sklonku listopadu stalo, a sampler s roztomilým názvem Zwei Kessel Buntes spatřil světlo světa. Pro některé kapely to byl mimochodem teprve oficiální debut.

Vraťme se trochu do minulosti. V roce 1999 vyšel u německých Noiseworks records sampler českých postrockových, noise a hardcorových skupin s názvem "Ten Years Ego". Dodnes je to neocenitelný průvodce - pokud o téhle scéně nic nevíte, pak neexistuje lepší vstupní klíč. Aktuální "Zwei Kessel Buntes" není ničím jiným, než jeho mladším, trochu rozrostlejším, a na stejné značce vydaným bratříčkem. Obsahuje přesně dvě desítky písní resp. interpretů. Skladby na něm obsažené se dají rozdělit do tří skupin: jednak tu jsou úplné, nikdy jinde nevydané novinky, jednak tu najdeme odlišné verze již vydaných skladeb, a některé skupiny prostě přispěly jen povedenou skladbou ze své desky.

Otevírá se netradičně - L'Point přispěli remixem své starší skladby, který zachovává to podstatné, ale zároveň otevírá vrátka někam úplně jinam. A opět potvrzuje, že elektronický remix ještě nemusí nutně být taneční, i když se tak na první poslech tváří. Moc pěknými kousky ze svých posledních cédéček přispěli pražští Gnu a západočeští Albion, dvě jakoby odvrácené strany zásadní mince ve sbírce. Což ovšem platí i o dvojce z Tábora - spřízněných partách Deverova chyba a C. Celá řada zástupců jsou různé raritky - jiné verze na albech natočených skladeb, věci z výběrů ap. - korunu tomu nasazuje závěrečný kousek desky, Spontanny sonik driwe táborských Waawe, "divná" věc z jejich čtyři roky starého dema, vymykající se naprosto všemu. Jak už bylo řečeno, celou řadu písní (zatím) nikde jinde nenajdete. Osobně mám mezi nimi dva favority celého kompletu v podobě záležitostí Koponya pražských Lyssa, a především úžasné Pharmaceutical dependency complex terror od Wollongong. Nicméně skutečnost, že pod pomyslnou laťku slušné kvality neklesne žádná z obsažených skladeb, jasně hovoří o pečlivém výběru. Že autoři kompilace neopomíjejí krom těch zavedených i mladá jména, jasně hovoří přítomnost metalově-industriálních Dětí deště, kteří pár dnů po vydání vyhráli v konkurenci zhruba šedesáti kolegů hrajících nekomerční hudbu objevovací přehlídku Malá Alternativa.

I když se to na první poslech nemusí zdát, tenhle výběr je hodně barevnou tváří domácí muziky - najdeme tu rychlé i temně pomalé, optimistické i depresivní, hodně melodické i hlukové a zvukově destruktivní tracky. Jen je opravdu paradoxní, že něco podobného musí vyjít v zahraničí - čekal bych, že podobná kompilace by spíš měla být v zájmu domácích (větších) labelů, aby za pár let měli koho vydávat. Na druhou stranu to je jasný hmatatelný důkaz, že zajímavých jmen tu máme celou řadu, a když si je pro sebe objevíte, zjistíte, že to s domácí scénou vůbec není zlé.

Zwei Kessel Buntes , 68:24, 20 tracků
vydali Noiseworks Records Germany
www.noiseworks.net , www.noiseworksrecords.com

autor: Antonín Kocábek
Spustit audio