Adiktolog Aleš Kuda: Když chce někdo „jen“ přestat pít, nedokážu mu pomoci

20. prosinec 2018

Optimistické odhady uvádějí, že je v Česku 350 tisíc problémových uživatelů alkoholu, ty méně optimistické hovoří až o 500 tisících lidí. Vedle toho tu je dalších asi 45 tisíc lidí, kteří problémově užívají nealkoholové drogy, a dalších přibližně 70 tisíc lidí majících problémy s nelátkovými závislostmi, např. gamblingem.

S nadcházejícím koncem roku se blíží období bilancování, a tak řada z těchto lidí zvažuje, že by se svým návykem jednou provždy skončila. I proto v těchto dnech vyzvání kontaktní telefon psychologa a adiktologa Aleše Kudy častěji než jindy. Samotné rozhodnutí ale mnohdy nestačí. „Naučil jsem se, že telefonáty po deváté večer většinou nemají moc smysl. Ten člověk se chce teď hned léčit, v krvi má dvě promile, ale ráno je pak všechno jinak,“ říká. Podle něj nelze k léčbě závislosti či problémového užívání návykových látek přistupovat jen z hlediska užívání drog. „Když přijde člověk a žádá ‚pomozte mi přestat pít‘, tak říkám: ano, já vám pomůžu, ale pojďme se bavit o tom, co změníte ve svém životě. Když ale říká, že chce jen přestat pít, tak mu nedokážu pomoci, protože to je o celém životním stylu,“ vysvětluje Kuda.

Partneři závislých někdy závislost nevědomě podporují, říká psycholog Aleš Kuda

Závislost na alkoholu

Závislost nebo závislostní chování se netýkají jen samotného závislého člověka. Jejich důsledky dopadají zpravidla i na rodinu a blízké osoby. Ovšem role těchto osob nemusí být vždy jen pasivní. Rodiče nebo partneři závislých jsou někdy součástí dynamiky závislého chování a mohou jej paradoxně i určitým způsobem podporovat a udržovat.

Změna, během níž se závislost stane minulostí a člověk pak žije šťastný a spokojený život, může trvat léta, podle Aleše Kudy je však možné závislost přerůst. „Podmínkou je pokora ve smyslu, že si ten člověk s alkoholem nemůže zahrávat, protože to je nepřítel, se kterým vždy prohraje. Taky bude muset změnit život tak, aby v něm alkohol neměl místo,“ dodává psycholog.

Proč jsou právě Vánoce obdobím častých relapsů, tedy návratů k užívání drog po období abstinence? Je možné relaps zastavit, nebo je to automaticky cesta do pekel? A co mají drogy společného s toulavými kočkami? Poslechněte si rozhovor s psychologem a adiktologem Mgr. Alešem Kudou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.