Akutní tinnitus řešte během 24 hodin. O pískání v uších nově edukuje organizace Neticho

10. říjen 2023

Hučení, pískání nebo syčení v uších, odborným názvem tinnitus, podle nejnovější studie slyší každý sedmý Evropan. „Doktoři se zatím neshodli na jednom jediném způsobu, jak tinnitus vzniká. Je to poměrně individuální záležitost. Každý ho má jinak hlasitý, má úplně jiný typ tinnitu i příčinu, proč mu vznikl,” říká Filip Rojík z neziskové organizace Neticho

Jaké tedy může mít tinnitus příčiny? „Jednou z příčin, a takovou nejčastější v naší věkové kategorii, je hlasitý zvuk. Může to být návštěva koncertu, odpolední práce v dílně nebo obyčejná práce na stavbě, kde si člověk nechrání uši. Když se podíváme dál, například do věkové skupiny 65+, tak vidíme prevalenci kolem 30 procent. Tady už to souvisí s věkem a degenerativními postupy v orgánu ve středu uší,” popisuje Rojík.

Tinnitus dnes řadíme do tří kategorií. První je tinnitus spontánní, který trvá do pěti minut a je běžnou praxí, která nevyžaduje léčbu. Dále je to tinnitus akutní, který vzniká například po vystavení se hlasité hudební produkci. Třetí kategorií je tinnitus chronický, u kterého často neznáme přesnou příčinu a provází nás roky.

Akutní podobu tinnitu je potřeba řešit velmi rychle. „Existuje zajímavá statistika z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, která uvádí, že při řešení tinnitu do 24 hodin je 89 procentní šance na zlepšení. Druhý a další den už je to pouze 38 procent. Takže čím dřív, tím líp,” vysvětluje nutnost rychlé reakce Rojík.

Nově vzniklá organizace Neticho si klade za cíl edukovat o pískání v uších a nabízí pomoc pro ty, kteří se s tinnitem potýkají. Spolupracuje s odborníky napříč lékařskou obcí. Na webu, YouTube či sociálních sítích nabízí autentické příběhy lidí, kteří s tinnitem žijí.

Kam mají směřovat naše první kroky při nepříjemném pískání v uších? Jaké dnes existují léčebné metody? A jaká jsou doporučení pro ochranu sluchu? Poslechněte si celý rozhovor se členy organizace Neticho.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka