Alan Wake 2 je herní Twin Peaks. Nejen kvůli kávě a zlým dvojníkům

10. listopad 2023

Na pokračování příběhu o spisovateli, kterého temné síly uvěznily v alternativní realitě tajemného jezera, si fanoušci a fanynky studia Remedy museli počkat dlouhých 13 let. Alan Wake se vrací a je strašidelnější, ale zároveň na své běsy není sám.

Paralelu s Twin Peaks lze u Alana Wakea najít na spoustě rovin a samotné tvůrčí studio se inspirací v seriálu Davida Lynche nijak zvlášť netají. Obě díla se odehrávají v ospalém městečku ve Washingtonu, které z klidného podřimování vytrhnou dramatické události, jež přijíždějí vyšetřovat agenti FBI s vášní pro kávu. K Alanovi uvězněném na temném místě v pokroucené verzi New Yorku se totiž přidává druhá protagonistka, agentka Saga Anderson. Mezi oběma je přitom možné přepínat a odehrát jejich příběhy ve volitelném pořadí.

Jestliže první Alan Wake v roce 2010 představoval první dvě řady Twin Peaks, pak se čerstvý druhý díl jasně shlíží v té třetí. Což znamená, že pro spoustu lidí bude jen těžko pochopitelný, pokud nejsou ochotní si o něm zjišťovat informace nad rámec hry samotné. Počítá ostatně se znalostí prvního dílu, ale také střílečky Control a ve velkém odkazuje i na zbytek tvorby Remedy.

Jako samostatný zážitek je příliš neproniknutelný a podivný, svůj kroužek věrných si ale hýčká a rozmazluje ho řadou narážek, skrze které jim dává najevo, nakolik jsou vyvolení. „Alan Wake je trochu jako ten cool kámoš, jehož vtipy občas nechápeš, ale stejně se jim radši vždycky zasměješ, aby se neobrátil proti tobě,“ dodávají moderátoři Questu.

Čím jsou v Bright Falls sovy? Je zábavnější Alana Wakea 2 hrát, nebo o něm přemýšlet? Poslechněte si celý díl Questu o nejsilnějším hororu letošní sezóny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.