Aljaška byla můj velký sen, ale Skandinávie je přívětivější, říká musherka Jana Henychová

21. červen 2020

Česká musherka Jana Henychová vypráví o svém životě se psím spřežením, 1200 km dlouhém závodě Finnmarksløpet v Norsku, Jacku Londonovi a taky trochu o novém filmu Psí láska, jehož je hlavní protagonistkou.

„Mám teď ve smečce 26 psů různého věku, šest z nich je tady teď se mnou. Pozorně sledují, co vám budu vykládat,“ říká musherka Jana Henychová na začátku natáčení cestovatelské Casablanky. Sedí doma v kuchyni v Horním Maxově a líčí pro Radio Wave svůj život se smečkou sibiřských husky, jehož „sportovním vrcholem“ je dosavadní šestinásobná účast na závodě Finnmarksløpet na severu Norska.

Největší výzva. 1200 kilometrů

„Vyrostla jsem na Jacku Londonovi. To je moje literatura,“ říká Jana Henychová. Česká kina promítají dokumentární snímek Psí láska, který o Janě Henychové natočila režisérka Linda Kallistová Jablonská. Velká část filmu se odehrává za polárním kruhem během dvou účastí na nejdelším a nejnáročnějším závodě psích spřežení v Evropě. Finnmarksløpet měří 1200 kilometrů a vede napříč tundrou severního Norska v době, kdy teploty dosahují i –40 °C. Při jedné z účastí byla Jana první ženou, která závod se sibiřskými husky dokončila.

Norsko jsem si zamilovala

„Mezi checkpointy je i 120 kilometrů, takže krajinu severního Norska vnímám chtě nechtě hodně intenzivně,“ usmívá se Jana Henychová. „Nejdřív jsem si musela trochu zvyknout na krajinu bez stromů, ale pak jsem si to tam zamilovala,“ vypráví v Casablance. „Tuze moc tam fouká!“ Snem mushera bývá závod Iditarod na Aljašce. Jana Henychová se tam byla dvakrát podívat, ale ze svých snů se, jak říká, vyléčila.

Spřežení Jany Henychové

Jaký je „zahradníkův rok“ psí smečky a její majitelky? Proč je nutné být pořád chytřejší než psi? Co jsou největší výzvy české musherky? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského magazínu Casablanca a podívejte se i na oficiální stránky Jany Henychové.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka