Řídit auto na Sicílii je jako plavat s piraňami, varuje Míša Sladká. Spraví to pláže, kafe a chrámy

1. červenec 2024

Velmi speciálním hostem cestovatelského podcastu je Michaela Sladká, manželka a věrná spolucestovatelka moderátora Casablanky Pavla Sladkého. V nové epizodě bilancuje jarní, několikatýdenní cestu po Sicílii.

„Jet na Sicílii lodí bylo super rozhodnutí, i když recenze od trajektů rozhodně spíš odrazují,“ říká Míša Sladká, vedoucí programu Radia Wave, autorka podcastu Houpačky a cestovatelka. „Ale my už jsme toho zažili hodně, takže jsme neváhali.“ Rodina Sladkých i s malými dětmi vyrazila v dubnu trajektem z Janova.

Značky neplatí, každý jezdí podle vlastní úvahy

„Řídit auto na Sicílii je ale strašný zážitek. Provoz je divoký a jiný. Přečíst si o tom předem nestačí, to vylíčení není dostatečné. Řídit na Sicílii je jako plavat mezi piraňami, značky neplatí a každý jezdí jen podle vlastní úvahy. Nikdo nikoho programově neohrožuje, ale samozřejmost toho, že nic není pravidlo, je těžká. Fakt to není pro každého,“ varuje Míša.

„Snědla jsem s dětmi dvě kila prosciutta, spousty zmrzlin, pizzy a vypila jsem spousty skvělého kafe,“ popisuje Míša, co její dojem rychle vylepšilo. „Na Sicílii ale doceňuju zpětně i věci, které jsem si v ten okamžik neužívala,“ vypráví. To byl například wild camping v liduprázdné zátoce, způsob cestování, ve kterém se potkává šetřivost a chuť k netradičním zážitkům.

Divoká a izolovaná. Svérázná

„Překvapilo mě, jak je sicilská krajina divoká a působí izolovaně, v dubnu a květnu pak všude kvetly květiny, a to i na plážích. Na nádherný, hlavní chrám v Syrakusách, přestavěný z antického řeckého chrámu Araby na mešitu a Normany na kostel, mi nestačí slova,“ vzpomíná Míša Sladká na jeden z architektonických zážitků.

„To vás úplně vystřelí z ponožek,“ dodává. 

Termální prameny, národní parky, města a antické památky, Etnu, a sicilský svéráz probíráme v novém díle cestovatelské Casablanky. Poslechněte si ji tady na webu nebo v jakékoli podcastové aplikaci.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.