Alpy nahoru a dolů. Česká ultracyklistická dvojice zdolává výšku všech 14 osmitisícovek

1. červen 2021

Cyklošílenci Peggy Marvanová a Pavel Paloncý se pustili do výzvy zvané Everesting. Ve francouzských, švýcarských a italských Alpách ukusují z neuvěřitelné porce 124 000 metrů, odpovídající 14x převýšení Mount Everestu.

Co je to Everesting? Na vybraném vrcholu či stoupání vystoupáte pěšky nebo tolikrát, aby to vydalo na převýšení Mount Everestu, 8 848 metrů. V průběhu výzvy s názvem Korona Himálaje má dvojice Peggy Marvanová a Pavel Paloncý ovšem v plánu nejen tohle – chce rovnou zdolat převýšení všech čtrnácti osmitisícovek.

Mrazivé alpské kilometry

Projekt chtěli uskutečnit během několika týdnů v období, kdy se nekonají cyklistické závody kvůli koronavirové situaci. Vystartovali v pondělí 19. dubna. V Alpách ale nejsou letos ani zdaleka ideální podmínky kvůli množství sněhu a mrazům. Navzdory tomu je dvojice už teď v druhé polovině svého drsného projektu.

„Takhle těžké jsme to nečekali,“ přiznávají v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave a vypráví svoje zážitky z prudkých stoupání a vymražených sjezdů z dvoutisícových sedel alpských silniček. A vtipkují o tom, jak je nohy neposlouchají.

Prvním vrcholem, do kterého se v dubnu pustili, byl věhlasný alpský Zoncolan. Nejen tam, ale i při výjezdech a sjezdech z Passo di Falzarego a dalších etap si dvojice musela dávat v průběhu noci rozmrazovací zastávky, aby byla schopna zase sednout na kolo.

Některé vrcholy zdolávali Peggy a Pavel dlouho do ranních hodin. Spát je během Everestingu zakázáno. Kvůli koronaviru jsou navíc Alpy liduprázdné, což umocňuje jejich sílu a zároveň dodává projektu, který se koná bez jakékoli další podpory na místě, na složitosti.

Extrémní sport. Věda a charita v jednom

Ve výzkumné části se alpský projekt zabývá měřením dopadu extrémního vytrvalostního výkonu na lidský metabolismus, konkrétně na hospodaření těla se sacharidy. Svojí výzvou ale cyklisté také chtějí vybrat 250 000 korun na neurorehabilitační léčbu dětí. Přispět můžete zde.

Poslechněte si rozhovor natočený během regeneračního dne na parkovišti pod francouzským průsmykem Col de la Madeleine, kde se odehrála další etapa extrémního projektu. Průběh druhé poloviny Korony Himálaje můžete sledovat na sociálních sítích Peggy (Instagram/Facebook) a Pavla (Instagram/Facebook) nebo na webu www.koronahimalaje.cz.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka