Nechápeme, co jsme to ujeli! Peggy Marvanová a Adam Záviška zdolali 8100 km American Trail Race

18. srpen 2019

„Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli závod dokončíme,“ říkají Markéta Peggy Marvanová a Adam Záviška, novomanželé, kteří si za svatební cestu zvolili extrémní závod American Trail Race. Dokončili pouze tři lidé. Oni byli dva z nich…

American Trail Race měří 8100 km, jede se z východního pobřeží Spojených států na západní a jeho převýšení činí téměř 110.000 metrů. Trať závodu, který se jede zcela bez podpory pořadatelů nebo doprovodných týmů, letos výrazně ovlivnilo počasí. Kvůli požárům a záplavám došlo ke změnám trati, Peggy a Adam zároveň zažili život ohrožující bouře na oklahomských pláních, sněhové závěje v Coloradu, setkání s rozezleným chřestýšem v Nevadě. Tam také narazili na to, že 200 km na trailu bylo bez jakéhokoli zdroje vody. Další život ohrožující nebezpečí jim pro změnu připravil například projíždějící řidič se špatně upevněnými kajaky na vozidle…

Novomanželské dobrodružství. Každý sám za sebe, a přece spolu

Oba borci mají za sebou například 1049 km dlouhý závod Lapland Extreme Challenge, který v roce 2017 dokončili za 27 dní a 13 hodin jako vůbec první na světě. Nebo americký Tour Divide anebo extrémní závody v Evropě. American Trail Race byl jejich svatební cestou. Kvůli pravidlům závodu ho ale museli absolvovat každý za sebe. V noci ve dvou stanech, na trati s odstupem jeden od druhého. Sami spravovali své defekty.

Peggy Marvanová a Adam Záviška zdolali 8100 km American Trail Race

Zahodit kolo a spát!

„Radost v cíli byla neskutečná. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli závod dokončíme,“ tvrdí oba s tím, že podle jejich zkušenosti po 20 dnech jakékoli námahy už tělo sahá příliš hluboko do svalových zásob a staví se tím pádem na odpor. „A teď nás všechno bolí a na kolo se nám vůbec nechce. Až skončíme rozhovor, jdeme zase domů spát,“ smějí se Markéta Peggy Marvanová a Adam Záviška při vysílání Casablanky.

Poslechněte si celý rozhovor o velkém dobrodružství na American Trail Race. Pusťte si kompletní záznam pořadu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka