Ani nůž dnes nekoupíte bez příběhu, říká spisovatel Hotakainen. Napsal výbornou satiru Příběh

12. červen 2023

Finský spisovatel Kari Hotakainen vloni vydal satirickou dystopii Příběh v českém překladu. Představil ji na festivalu Svět knihy. „Můj humor je hořký, protože jsem z Finska. Máme společnou hranici s Ruskem a dlouhou zimu, takže co čekáte…,“ říká spisovatel lakonicky v exkluzivním rozhovoru pro Radio Wave.

V knize Příběh byl zrušen Venkov a lidé vystěhováni do Města. Je ovšem potřeba vyřešit vzniklý problém s nedostatkem bydlení. Městští Činitelé, jak se všichni důležití a movití lidé nazývají v českém překladu, pověří Nýmandy, to znamená hůře situované lidi, například s humanitním vzděláním, aby v dotazníkovém šetření rozhodli, kdo může dostat byt.

„Já jsem kluk z vesnice, i když už 40 let žiju v Helsinkách. A tahle moje mentalita je uložená v té knize,“ komentuje to spisovatel v podcastu Vlna. „Od dětství mám velmi zlý vztah k elitám. Můj otec elity nesnášel. Vyrostl jsem v tom, že lepší lidi musím nesnášet. Vydrželo mi to dodneška a je to ve všech mých knihách,“ směje se Hotakainen.

Kniha Kariho Hotakainena Příběh

„Kdybych byl spisovatel, chtěl bych psát přesně jako on,“ tvrdí překladatel Vladimír Piskoř s tím, že obdivuje Hotakainenův pozorovací talent. „Tak si to aspoň vynahrazuji tím, že ho překládám!“

Nová kniha Příběh taky nabízí prostor pro reflexi toho, co dnes příběh a vyprávění znamenají. Finský autor v rozhovoru poodhaluje pozadí vzniku Příběhu touto historkou: „Asi před čtyřmi lety jsem si potřeboval koupit nůž. Prodavač v obchodě mi řekl: ‚Tady jeden máme, má vynikající příběh. Chcete ho slyšet?‘ A já: ‚Ne děkuju, mě by spíš zajímalo, jestli je ten nůž dobrý.‘ A on mi začal vyprávět o tom, že to je rodinná firma, která před 90 lety vyvinula zajímavou novinku a od té doby… Já to nechci slyšet, já chci jen dobrej nůž! Produkty mají příběh, my máme příběh, každý má příběh. A na sociálních médiích pořád všichni vypráví ty své. Já myslím, že nemám příběh. A tak jsem napsal knihu Příběh.“

Jaké příběhy vypráví Hotakainenova satira? Jak sepsal biografii nemluvného jezdce Formule 1 Kimiho Raikonena? Jaký má vztah k Busteru Keatonovi? A jaký Putinovi? Poslechněte si podcast Vlna!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka