Animovaná pocta hororům a ohebné displeje

8. říjen 2013

Kolika mobilních operátorů se dočkáme na českém trhu? A budeme mít ohnutý displej u svého telefonu? I to se dozvíte v dnešním vydání Děrných štítků.

Česko hledá nové mobilní operátory. Momentálně běží aukce kmitočtů na rychlé mobilní sítě LTE a čistě teoreticky by se mohlo stát, že z ní nevzejde jenom jeden nový operátor, ale hned dva. Počet provozovatelů telefonních sítí by tak stoupl na pět. Protože se nové kmitočty draží ve dvou blocích, mohlo by to dopadnout tak, že každý z nich získá někdo jiný. Samozřejmě ale mohou uspět i současní operátoři, kteří se aukce také účastní. Vláda počítá s tím, že aukce přinese do státního rozpočtu asi deset miliard korun. A možná se dočkáme ještě nějakého překvapení, protože se objevují zprávy, že některý ze zavedených operátorů změní majitele.

Facebook ví o pořadech všechno
Americké televizní stanice se dozvědí, jak si jejich pořady vedou na Facebooku. Analýzu ohlasů jim poskytne přímo centrála firmy. Podle deníku Wall Street Journal bude sledovat počty lajků, komentářů a sdílení článků o jednotlivých epizodách televizních seriálů. Podobnou službu poskytují různé firmy, ale data od Facebooku budou obsahovat také postřehy ze soukromých příspěvků. Analytické společnosti pracují jen s příspěvky, které jsou nastavené jako veřejné. Facebook přísahá, že postřehy ze soukromých profilů bude televizním stanicím dávat bez osobních údajů.

Pro tak zvanou velkou čtyřku, to znamená stanice ABC, NBC, Fox a CBS, jsou data ze sociálních sítí čím dál důležitější. Například o populární televizní show, která se u nás vysílá pod názvem StarDance, diskutovalo během jejího vysílání víc než 750 tisíc uživatelů na Facebooku. Pro tvůrce pořadu je tedy důležité vědět, co si o něm tak velký počet lidí myslí.

02982339.jpeg

Ohebné displeje se blíží
Firma LG oznámila, že jako první na světě začala s masovou výrobou ohebných displejů pro chytré telefony. Nejsou koncipovány na skleněné bázi, ale s využitím plastů a podle výrobce jsou nerozbitné. Tloušťka ohebného displeje nedosahuje ani půl milimetru. Úhlopříčka obrazovky může dosáhnout až šesti palců a hmotnost je něco přes sedm gramů. Úplně první telefon s ohebným displejem bude k dispozici nejspíš už v listopadu. Zakřivení obrazovky bude ale nejspíš dáno už z výroby, telefon nepůjde ohnout podle libosti. Tahle doba se ale zjevně blíží rychleji, než bychom si ještě před pár týdny mysleli.

Hororoví Simpsonovi
Nejdéle běžící animovaný seriál na světě, Simpsonovi, se dočkal už pětadvacáté sezony. A jako v každé sérii i tentokrát má speciální čarodějnický díl. Režie jeho znělky se ujal mexický scenárista, herec a režisér Guillermo del Toro. Muž, který režíroval filmy jako Faunův labyrint, Hellboy nebo Pacific Rim, pojal znělku čarodějnického dílu jako poctu hororům. Okamžitě se zařadila mezi nejpopulárnější virální videa, pustilo si ji zhruba jedenáct milionů lidí.

Ve skoro tři minuty dlouhém minifilmu uvidíte hladové zombíky, Alfreda Hitchcocka, jak krmí ptáky nebo osvíceného spisovatele Stephena Kinga. Hudební výchovu učí Lisu Simpsonovou osobně fantom opery. Guillermo del Toro několikrát cituje své vlastní filmy i klasiky žánru. V záběru se mihnou spisovatelé Edgar Allan Poe a H. P. Lovecraft, hned za nimi tvoří Ray Bradbury. Barta pronásledují Frankenstein, Drákula a Mumie.

Podívejte se na del Torův film a zkuste najít všechny citace. Své postřehy pak můžete porovnat se seznamem skrytých odkazů ve znělce.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.