Animovaný film Zaklínač: Vlčí sen je brakový Sapkowski pro fanoušky Castlevanie

26. srpen 2021

Seriál Zaklínač se dočkal animovaného spin-offu, navíc z Jižní Koreje. Film Zaklínač: Vlčí sen se vrací dlouho před děj seriálu a jeho hrdinou je zaklínač Vesemir, který v původních knihách vystupuje jako mistr v zaklínačské škole na Kaer Morhen.

Svým způsobem je to ale jedno, protože mezi Vesemirem a Geraltem ze seriálu není velký rozdíl. V příběhu také nejde o žádné dramatické odhalování pozadí Geraltova světa, spíš o přímočarý akční příběh, který se navíc opírá přímo o motivy z původních knižních příběhů Geralta od Sapkowského.

Andrzej Sapkowski by možná měl k Vlčímu snu jisté výhrady, ale jeho příběh je původním knihám v něčem blíž než první sezóna seriálu. Scénář lehce vychází ze Sapkowského samostatného románu Bouřková sezóna, jehož hrdinou je zaklínač Geralt, který ale nepatří do knižní série Zaklínač. Animovaná verze je komornější a chybí v ní spisovatelův smysl pro ironii i schopnost vytvořit vrstevnaté hrdiny.

Co nechybí, jsou základní motivy, o kterých Sapkowského série vypráví: nesnášenlivost vůči zaklínačům, kteří sice pomáhají zbavovat svět monster, ale sami jsou opovrhovaní vyděděnci, protože jsou zmutovaní. Rozpor samotných zaklínačů, kteří potřebují monstra, aby se mohli uživit. Vznešení elfové, jejichž civilizace byla zničena lidmi.

Vlčí sen je animovaný ve stylu současného anime, to znamená kreslenou animaci nerušivě spojenou s počítačovou grafikou. Díky tomu připomene spíš netflixovské seriály pro dospělé jako Castlevania než hraný zaklínačovský seriál nebo počítačovou hru. Castlevanii ostatně připomínají i dynamické a hodně krvavé akční scény a celkově drsňácké, komiksové pojetí vyprávění a atmosféry.

Z filmu Zaklínač: Vlčí sen

Vyčítat by se filmu dalo právě to, že vypadá trochu genericky. Ani seriálový Zaklínač není zdaleka tak osobitý jako polská série počítačových her z Geraltova světa. Vlčí sen se už ale odehrává v hodně neutrálním středověkém prostředí a nejsou v něm žádná velká lokální specifika. Což je možná i tím, že jde o korejskou produkci dělanou k americkému seriálu podle polské předlohy.

Spíš než spin-off seriálu je to alternativní paralelní adaptace, která je skromnější, brakovější, v něčem zbytečně převážnělá, ale v něčem vlastně výstižnější než hraný seriál.

Více o těžkém údělu zmutovaných zabijáků monster v generickém fantasy světě si poslechněte v recenzi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.