Annie Ernaux z nás umí vypotit hluboký stud za naše sexuální těla. I za mámu s tátou

31. leden 2024

Pulty českých knihkupectví poslední dva roky výrazně zaplňují texty francouzské spisovatelky Annie Ernaux. A to nejen kvůli tomu, že v roce 2022 získala Nobelovu cenu za literaturu. Čím nás autorka, narozená v roce 1940, dodnes tolik táhne, probíráme v nové epizodě podcastu Lit.

„Dokáže zachytit dobové detaily a popsat to, co je pro mě inspirativní a skrze co můžu, aspoň dílčím způsobem, pochopit dobu, kterou popisuje,“ zamýšlí se v Litu publicistka, politoložka a odbornice na Francii Eva Svobodová. Na Annie Ernaux jí mimo jiné zaujal autorčin svébytný styl.

Eva Soukeníková a Eva Svobodová

Román Roky je považovaný za největší dílo francouzské spisovatelky. V nich fragmentárně zachycuje poválečný společenský, politický i kulturní vývoj Francie. Všechno ale skrze osobní, ženskou, zkušenost. „Netlačí na pilu, ale vždy to jsou pocity Annie Ernaux uprostřed společenského kontextu, který se mění,“ dodává Eva Svobodová.

Annie Ernaux ve svých dalších textech rozpracovává různé motivy, všechny se ale točí kolem ní samotné – ať už jde o rodinné příslušníky, lidi, které potkala, místo, ze kterého pochází nebo události, které se jí v životě staly. Tematicky popisuje ženskou tělesnost, sebeuvědomění, sexualitu nebo potrat v osobním i společenském a politickém kontextu.

Čtěte také

Je to ale právě rozpor mezi tím, kým se člověk postupem života (po zkušenostech, studiích i náhodou) stane a tím, kde a komu se narodil, díky čemu se s texty Annie Ernaux může ztotožnit i mladé české publikum. „Jde o vnitřní rozkol, který podle mě spoustu z nás v Česku zažívá,“ doplňuje Eva Svobodová.

Jaké texty Annie Ernaux se nám vryly hluboko do duše? Doporučujeme i divadelní a filmové adaptace? A co si Ernaux myslí o Michelu Houellebecqovi? A co si o něm myslíme my? Pusťte si novou epizodu podcastu Lit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.