Stáváme se otroky automobilů. Petr Šesták napsal knihu o poslíčkovi, který válčí s řidiči

24. leden 2024

Vyhoření je románový pamflet, jehož hrdinou je poslíček, který jezdí po městě na kole a doručuje lidem jídlo. Zároveň je svým způsobem ve válce s řidiči aut a prožívá flashbacky, které ho vrací zpátky do dětství. „Léčí se ze své iluze toho, že auta představují svobodu,“ říká v podcastu Lit o knížce její autor Petr Šesták.

Spisovatel, který se před třemi lety proslavil svým románem Kontinuita parku, má podle svých slov auta rád, i přes to proti nim teď napsal pamflet. „Připadají mi dobrá, když je člověk používá, a špatná, když je zneužívá. A společnost je teď spíš zneužívá,“ říká v podcastu Lit.

Čtěte také

Auto je v knize symbolem, ať už pokroku, moci nebo otrokářství. „Dřív tam podle mě doopravdy byla ta idea, že auto lidem dopřeje svobodu pohybu, že díky němu poroste bohatství středních a nižších vrstev. Teď je ale otázka, jestli se to celé nějak nezvrhlo,“ říká autor, který se mimo psaní věnuje také fotografii.

„Když člověk dlouhodobě používá nějaký nástroj, tak se trochu tím nástrojem stává. Takže poslíček se v knize postupně stává kolem, řidiči zase autem,“ odpovídá Petr Šesták v podcastu Lit na otázku, zda se náhodou nestáváme otroky automobilů.

Proč Petr Šesták příběh zpracoval právě do podoby pamfletu? Koho jím chce oslovit? A existuje podle něj nějaké řešení nebo alespoň naděje, že svět bude zase patřit lidem než autům? Poslechněte si nový díl podcastu Lit.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.