Literatura je odstřižená od reality. Utlačované zaháníme zpátky do kouta, říká spisovatel Marek Torčík

17. leden 2024

„Na literatuře mě štve, že je často odstřižená od společenské reality,“ říká spisovatel Marek Torčík v novém díle podcastu Lit. S autorem čtenáři i kritikou chváleného románu Rozložíš paměť mluvíme o bolavém vzpomínání i úlevném zapomínání.

Ke konci minulého roku Torčík vydal svůj první román. V něm popisuje dětství a dospívání queer chlapce Marka v moravském Přerově. Vypráví o rodině, šikaně, toxické maskulinitě, sociální determinaci i vymanění se z před daného. Jde ale především o paměť, která se tříští ve změti mozkových závitů do obrazů někde na pomezí fakt a fikce. Jak u vypravěče, tak u autora.

„Dal jsem na papír svoje vzpomínky, které zároveň nejsou moje,“ líčí Marek Torčík v Litu. Kolem jeho románu létá nejčastěji pojem autofikce a osobně pro Torčíka znamená popis vztahu mezi tím, kde je on sám jako autor a kde je entita, kterou si vybudoval na papíře - která ho v mnohém připomíná, ale zároveň jí není. „Skrze ní dokážu přemýšlet nad určitými věcmi, které me štvou nebo zajímají a skrze ní dokážu formulovat otázky,“ dodává.

Čtěte také

Dostaneme se ale i k otázkám české literární kritiky i některým ohlasům, které románu vyčítají, že podobných témat, která v něm zaznívají, „už tu bylo dost“. To autora dráždí. „Pokud se tu objeví příběhy těch, kteří dosud nebyli slyšet a byli nějak marginalizovaní, snažíme se je zahnat zase zpátky do rohu - že to už tu bylo a chceme zase slyšet ty velké romány, velkou literaturu,“ popisuje Torčík.

Proč je důležité naučit se zapomínat? Povedlo se to Marku Torčíkovi? Štve ho, že na zadní straně románu Rozložíš paměť explicitně zazní jména spisovatelů Oceana Vuonga a Éduarda Louise? Pusťte si nový díl nového literárního podcastu Lit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.