Archa piva, krve a virtuální lásky

27. březen 2014

Naše archa má cíl, archa má směr, plavíme se po Vltavě na sever.

Hrob Bogana skrápíme nikoli slzami, ale ležákem filmových zážitků. Zpívají nám k tomu skřivánci, na hrobě raší sněženky, je to prostě další fádní odpoledne. Automat Svět se ale točí dál a produkuje věci, o kterých se ani strýci Pepinovi v jeho futuristických exkurzech nesnilo, třeba operační systém, do kterého se zamilujete. Ona je netradiční love story se zajímavým přesahem k osamělosti jedince v čase technologií, ale v Čelistech si oscarový scénář Spika Jonzeho nevysloužil příliš pohlazení, nanejvýš šplíchance plodné skepse.

Zato upír Jarmusch nám tradičně pustil žilou. Přežijí jen milenci je překrásný trip mimo čas a prostor do světa starých věcí, vintage zvuků, zapomenutých slov a výtečných nápadů, které křísí pubertálními výstřelky pohřbenou důstojnost vampýrů. Z duchovního vytržení nicméně rychle probíráme šplíchancem svěcené vody – ukrutný žánrový i metafyzický slepenec Noe ukazuje, že pokud v současném světě žije plytká nabubřelost, jmenuje se Darren Aronofsky. A pokud na světě žije muž, který by byl Stvořiteli milý, jmenuje se Russell Crowe. Jeho fanatické kraulování spasí řídkou archu před tím, aby se potopila do bláta až po střechu.

Zase se potvrzuje, že nejlepší adaptaci knihy Genesis napsal Phil Collins. Perte se a řežte se!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.