Artsemestr UMPRUM: Studenti spojují módu s umělou inteligencí, historií i národní identitou

1. únor 2018
Barbora Procházková, Ateliér designu oděvu a obuvi (Artsemestr UMPRUM, zima 2018)

Studovat na UMPRUMce je pro spoustu mladých kreativních lidí velký sen. Můžete se věnovat volnému nebo užitému umění, učí vás respektované kapacity z oboru a tahle škola vás také jako jedna z mála u nás dokáže prodat. Když se řekne školní výstava, nezní to zrovna lákavě. Ale když jde o Artsemestr UMPRUM, přijdou na vernisáž stovky lidí. S čím se představily ateliéry spojené s módou?

Zimní semestr často poprvé vykopne téma, které se dál rozpracovává a realizuje v létě. Tak je to letos ve všech ateliérech, které souvisí s oděvem a textilem. Ateliér designu oděvu a obuvi a Ateliér textilní tvorby připravují velké projekty u příležitosti blížícího se 100. výročí vzniku Československa. Studenti textilu se pod vedením Jitky Škopové napojili na prvorepublikové rodinné firmy, studují jejich osudy a výrobu a společně připravují nový unikátní textilní design, který se v létě představí velkým výstavním projektem.

Ateliér designu oděvu a obuvi, vedený Liběnou Rochovou, pracuje na tématu „Power of Identity – Memory Fashion Message“. Módní design má reflektovat českou národní kulturu, historii a tradice. Na Artsemestru byly k vidění jen fotografie, protože první hotové modely se už v té chvíli prezentovaly v Tokiu na přehlídce prestižního BFGU Fashion Weeku. V Praze je uvidíme na březnové přehlídce v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, který bude tentokrát hostit Clam-Gallasův palác.

O umělé inteligenci v módě uvažovali studenti Ateliéru módní tvorby, vedeného Pavlem Ivančicem. „Umělá inteligence se stává každodenní součástí našich životů a do budoucna bude její vliv a potenciál ještě růst. Rozjeli jsme to v první fázi jako experimentální projekt, který bude dál pokračovat v letním semestru k praktické části. Aktuálně spolupracujeme s laboratoří materiálů Matério, s ČVUT a s jednou farmaceutickou společností,“ vysvětluje Pavel Ivančic. Vzniká například kolekce pro digitální prostředí, kterou studentka Nataliya Grimberg vytváří v interakci s digitálními asistentkami Siri a Alexou. Nebo aplikace, která by mohla osamělým lidem usnadnit spolupráci a propojení nad ruční prací. Spolu s pletařkami z projektu sdružení Elpida Ponožky od babičky na ní pracovala Markéta Kaplanová.

Zajímají vás experimenty s umělou inteligencí v módě, které mají v letním semestru přesáhnout do spolupráce s farmaceutickými a technologickými firmami? Pusťte si celý díl Modeschau!

Playlist:
Kid Cala – Yo se que tu
Kelela  Bluff (MSTK Edit)
Sport Eyes  Bie
Tokimonsta  Dont call me - Daughter remix
King Woman  Manna
Sevdaliza  Amandine Insensible
Yaeji  Drink i'm sippin on
L I M  Rushing Guy
New Fear  Blueshift

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.