Atlas Sound v rubrice Deska týdne

25. únor 2008

Svérázný hudebník Bradford Cox je autorem aktuální Desky týdne. Album nazvané Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel je Coxovým sólovým debutem, které vydal pod hlavičkou svého projektu Atlas Sound. Pokud vám jméno tohoto interpreta nic neříká, poslouchejte celý týden rubriku Deska týdne a budete mít kompletní informace pěkně pohromadě.

Bradford Cox je skutečně nepřehlédnutelnou postavou na nezávislé americké hudební scéně. Poutá na sebe pozornost nejen díky hudbě, kterou skládá, ale i díky své vizáži. Jeho extrémně vyhublá postava s neuvěřitelně dlouhými končetinami, ovšem není následkem zhýralého bohémského života, ale je to důsledek vrozené vady zvané Marfanův syndrom. Na pódiu navíc Bradford Cox občas řádí oblečen v dámských šatech a pomazán falešnou krví. Při loňském vystoupení v pražské Arše, kde zahrál se svou skupinou Deerhunter, měl ale obyčejný nekrvavý svetr. Kromě Deerhunter se ovšem Bradford Cox hudebně realizuje i pod hlavičkou svého sólového projektu Atlas Sound.

Historie projektu Atlas Sound trvá už dobrých čtrnáct let. Tenkrát dvanáctiletý Bradford Cox zkoušel nahrávat své hudební pokusy na kazeťák. A už tehdy si vybral jako umělecký pseudonym jméno Atlas Sound, nemusel ho ani nijak složitě vymýšlet, protože to údajně byl název firmy, která inkriminovaný kazetový magnetofon vyrobila.

00673124.jpeg

Při vymýšlení názvu svého sólového debutu se už Bradford Cox zřejmě inspiroval jinde než u firem vyrábějících elektroniku - deska se totiž jmenuje Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel. Bradford Cox serozhodl tuto desku vyprodukovat protože měl v hlavě obrovský přetlak hudebních nápadů, které v mateřských Deerhunter nemohl realizovat. Že se jedná o hudební nápady vskutku originální, snad ani v případě Bradforda Coxe nemusím moc zdůrazňovat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.