Automatky: Domácnost bez odpadu s Beou Johnson

22. prosinec 2016

Během deseti dní promluvila na dvaceti přednáškách v pěti zemích Evropy a při cestě nevyprodukovala žádný odpad. To tvrdí na svém blogu Zero Waste Home minimalistka Bea Johnson. V rámci svého turné pokřtila v Praze dvanáctý překlad své knihy Domácnost bez odpadu a přišla i do studia Radia Wave.

„Jsem nadšená z toho, že moje kniha byla přeložená do češtiny, o tomhle jsem nikdy ani nesnila,“ říká jednačtyřicetiletá drobná Francouzka žijící v Kalifornii. Bea Johnson je samozvaný „guru“ bezodpadových domácností. Její čyřčlenná rodina, se dvěma dospívajícími syny, vyprodukuje ročně odpad, který se vejde do jedné zavařovací sklenice. Řídí se pravidlem takzvaných 5 R – Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot, v českém překladu aplikují 5 Z – zamítnout, zredukovat, zužitkovat, zrecyklovat, zkompostovat. Nevlastní vysavač ani mixér ani jiné zbytečné elektropřístroje. Vystačí si s notebooky a smartphony. Veškeré oblečení nakupují z druhé ruky. Používají recyklovaný toaletní papír, látkové kapesníky, plátěné ubrousky, domácnost čistí octem a umývají si vlasy i celé tělo mýdlem, které používají i na holení. Bea si vyrábí vlastní kosmetiku, oční linky z popela pálených mandlí, bronzér na líce z kakaa, maže se olivovým olejem.

Rodina si od roku 2008, kdy oficiálně všichni čtyři začali s bezodpadovým a minimalistickým životním stylem, nepotrpí na věci, nýbrž na zážitky. Skáčou padákem, létají na dovolené a hojně využívají auto při výletech a cestování. Při cestě na nákup potravin naplní auto sklenicemi a jedou do obchodu, kde si nechají sklenice a plátěné pytlíky naplnit jídlem. Nejde tedy čistě o ekologický životní styl, ale spíše o způsob života, který brojí proti běžnému konzumu. Proti obalům. Bea Johnson inspiruje dle svých slov mnoho lidí k otevírání bezobalových obchodů. Dva z nich máme i v Praze, jeden na potraviny a druhý s drogistickým zbožím.

03646133.png

„V Evropě roste komunita Zero Waste nejrychleji na světě a myslím, že je to proto, že si dokážeme užívat maličkosti. A máme rádi jednoduchost. Oceníme dobré jídlo a pití a milou společnost. A na to se právě soustřeďuje Zero Waste. V Americe je to jiné, tam hodně lidé hledí na svůj majetek a ukazují svoje štěstí věcmi. Tím, že mají všeho hodně. I já jsem taková byla, když jsem šla v devatenácti žít svůj americký sen, který jsem znala z televize. Chtěla jsem ukazovat svou životní úroveň hmotným bohatstvím. Domem, auty, velkou svatbou, diamantem, který jsem nosila na prstě. Až později mi došlo, že to, co dělá život bohatým, jsou zkušenosti, lidský kontakt, to, co děláme, co žijeme jako rodina společně. A to je krása Zero Waste, protože se opravdu soustředí na tyto momenty. Protože život není o tom mít, ale být,“ dodává.

Bea Johnson má daleko k asketické přírodní ženě. Většinu času tráví v botách na podpatcích (přijela v nich i vlakem z Mnichova do Prahy) a svůj minimalistický kalifornský šatník, čítající 15 kousků oblečení, dokáže nakombinovat do padesáti moderních outfitů. Žije na předměstí San Franciska, stará se o domácnost a živí se svým blogem a přednáškami po celém světě, její komunikační bezobalová strategie je velmi propracovaná a téměř neprůstřelná. Bea Johnson prostě razí změnu.

Poslechněte si rozhovor o tom, jak reálně funguje domácnost bez odpadu, v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.