Automatky generace Y: Děti jsme plánovali

4. březen 2015

Vrstevníci se divili, že jsem nešla na potrat. Chválili nás za dobré rozhodnutí si dítě nechat, ale my jsme ho chtěli. My jsme ho plánovali. Shodujeme se, tři matky generace Y. Právě o matkách, jako jsme my, je dnešní díl Automatek.

Jaký je život matek, které se narodily od roku 1985 do roku 1995 a chtěly založit rodinu těsně po dvacítce? Co na to jejich rodiče a vrstevníci? „Pokud jsi šťastná, tak já budu šťastný děda, říkal můj táta, když jsem mu ve čtyřiadvaceti oznámila, že jsem těhotná,“ odpovídá dnes osmadvacetiletá Nina Seyčková. Rozvedená studentka, matka čtyřletého Erika.

„Když přišel přítel žádat tátu o ruku, ptal se, jestli se brát chceme, nebo musíme,“ směje se Bára Maděrová, třiadvacetiletá matka dvouletého Matěje. „V té době jsme se brát chtěli, ale během příprav jsme vlastně už museli.“

Čtěte také

Podle českého statistického úřadu dnes žije skoro 50 % mužů ve věku od 25 do 29 let s rodiči a asi 30 % žen je na tom stejně. Podle Wikipedie jsou lidé z generace Y ekonomicky aktivní, chtějí vyšší životní úroveň a také větší zodpovědnost za sociální jistoty. Chtějí naplno využít všech možností, které jim otevřená společnost nabízí, ale zároveň kvůli tomu odmítají obětovat osobní život. V práci proto začínají požadovat flexibilní dobu, používají rozličné prostředky moderní komunikace atd. Jsou komunikativní, přes internet vytvářejí virtuální komunity a jsou otevření novým myšlenkám.

Mladým matkám by možná mohlo být líto, že nemohou žít tak bohatý sociální život jako jejich vrstevníci. „Když jsem odešla od bývalého manžela, tak to bylo jediné opravdu těžké období. Bydleli jsme se synem v malinkém bytě a musela jsem tam každý večer být. A bylo to taky období, kdy jsem zrušila Facebook, protože jsem nemohla každý večer vidět, co všichni lidi někde dělají. Byla jsem strašně unavená z toho pořád dokola si říkat: ne, já jsem tady a já vím, proč jsem tady, a je to lepší než být tam a nechtěla bych to měnit,“ říká Nina. „Já jsem nikdy nebyla moc společenský typ, takže mně to takhle vyhovuje,“ dodává Bára.

A co byste vzkázaly světu? „Vedle dětí člověk vyroste, naučí se být trpělivý, posune ho to v mnoha směrech dál. Naučí se říct si, co je a není důležité a co je schopen obětovat,“ shodujeme se, tři matky generace Y.

Jak se žije Báře a Nině, mladým matkám z odlišných nukleárních rodin? Jaké jsou výhody mateřství a co je vedlo k vědomému rozhodnutí „mít děti brzo“? Poslechněte si celý díl Automatek.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.