Automatky s Ligou otevřených mužů: Síla nesmí být odstraněna ze života muže

3. červen 2015

Liga otevřených mužů nejenže podporuje kvalitní mužský život, ale zabývá se také několika hlavními tématy, mezi které patří aktivní otcovství, mužská cesta (kterou realizuje projekt Patron pro kluky z dětských domovů), projekt muži do škol, mužské zdraví a další. Dalším z témat, která Liga otevřených mužů aktivně řeší, je síla a násilí. Garantem programu je pedagog, terapeut a lektor Michal Vybíral, který přijal pozvání do Automatek.

„Síla, násilí a agrese. Tyto tři pojmy se často směšují, ale v Lize vnímáme rozdíl mezi silou, agresí a násilím. Násilí je použití síly, které je násilné, ubližující, destruující. Zatímco sílu, případně v principu agresivní, vnímáme jako konstruktivní energii, která může být použita k destruktivním účelům, ale nesmí být vyndána ze života chlapce ani muže,“ říká Michal Vybíral.

„Jedna z otázek, které dávám matkám na seminářích, je: chcete mít vedle sebe silné, nebo slabé muže? Většinou chceme, aby muži byli silní, ale zároveň aby si byli vědomi své slabosti a měli v sobě empatii a soucit s druhými, pokud tohle nemáme, je úplně jednoduché, aby se ze síly stalo násilí a destruktivní energie,“ dodává.

Podle Michala Vybírala je pro kluky fyzično (třeba jednání, dotýkání, bouchání do čehokoliv) jejich jazyk. „Z výzkumů vyplývá, že existují jenom 2 rozdíly, ve kterých se liší vývoj mezi chlapci a dívkami. První je ve vývoji jazyka a řeči, který je u kluků pomalejší. A druhá věc je fyzická aktivita. Kluci potřebují mnohem větší prostor pro běhání, zkoumání, experimentování, zatímco dívky jsou častěji orientované na řeč a spolupráci. Kluci často vnímají svět skrz soupeření,“ popisuje a dodává. „To, že chlapeček kousne jiné dítě, neznamená, že se špatně vyvíjí a že z něj bude násilník. Znamená to, že jenom v tu chvíli zvolil tento způsob komunikace nebo soupeření.“

Poslechněte si celý rozhovor o výchově chlapců v přefeminizované společnosti. Jak se stavět ke hře s umělou zbraní, rvačkám a jak zapojit otce, vám poradí Michal Vybíral.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.