Automatky s Petrou Kubálkovou: Jsme VIP skupina žen

25. srpen 2016

„Můžeme volit, můžeme dědit, máme právo vychovávat naše děti, máme právo studovat a dělat kariéry, legislativně jsme tzv. rovnoprávné,“ říká Petra Kubálková, aktivistka, profesionální feministka a genderová specialistka, která přijala pozvání do Automatek.

Postavení žen a genderové vyrovnanosti se věnovala světová i česká média díky olympiádě. „Z pohledu genderu byla letošní olympiáda fenomenální a plná příběhů. Afroamerické sportovkyně vyhrávaly jednu medaili za druhou v době, kdy ve Spojených státech probíhají přípravy na volby a od Donalda Trumpa padají rasistické výroky. První žena v hidžábu vyhrála svůj zápas v šermu, první volejbalistka hrála v hidžábu,“ komentuje Petra Kubálková.

Svoje genderové stereotypy měli možnost ventilovat muži i ženy na sociálních sítích, kteří mohli ovlivňovat skrze sociální sítě obsah diskuzí, ale i médií. Například nahlášením nenávistných či rasistických komentářů a fotek přímo Facebooku. „Ke sportovkyním byl před začátkem her kvůli viru zika vyslán vzkaz: je to vaše svobodná volba, jestli pojedete. Já si myslím, že tohle už má náznak více méně sexismu nebo šovinismu. Většina sportovkyň je v reprodukčním věku. A mně přišla úplně absurdní zpráva, tak prostě nejezděte, protože další olympiáda je za 4 roky a pro některé z těch sportovkyň to mohlo znamenat, že za 4 roky nepojedou. Proto jsem začala sledovat hry, které mají být poselstvím přátelství, spolupráce, míru, hrdinských výkonů, dobrých příkladů. Zajímalo mě, jak budou probíhat. A byla jsem překvapená,“ v rozhovoru dodává v krátké sumarizaci olympiády Petra Kubálková.

Jaké je ale opravdové postavení žen na celém světě? Co potřebujeme změnit a jak si ve srovnání se světem žijí české ženy? Jak ženám pomáhá najít práci organizace Cats2Cats? Čím je způsobena krize mužství a co potřebují muži? Poslechněte si Automatky s Petrou Kubálkovou.

Čtěte také

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka