Autorka Zápisníku alkoholičky: V České republice je bohužel divné nepít

19. červenec 2019
Rozhovor VR a MM

„Je to paradox. V léčbách se tráví dost času nad tím, jak alkohol odmítat. Myslím si, že je to jen u nás v České republice. Například v severských zemích jsou také alkoholici. Ale když půjdete do hospody tam a nedáte si pivo, tak se nikdo nezeptá, co vám je. Jestli řídíte nebo jste nemocný. Já nejsem zastánce výmluv. Je to mé rozhodnutí. Prostě nechci pít. Co je komu do toho,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy na Radiu Wave držitelka ceny Magnesia Litera Michaela Duffková.

Česká republika se v nepříznivém žebříčku spotřeby alkoholu na osobu dlouhodobě udržuje na předních pozicích. Michaela Duffková se po své osobní zkušenosti s alkoholismem snaží dělat o problematice této závislosti v Česku určitou osvětu. Zaměřuje se hlavně na vzrůstající počet žen alkoholiček. „Ten trend bohužel tímto směrem vzrůstá. Dříve připadala jedna žena alkoholička na deset mužů alkoholiků, teď jsme tak jedna ku čtyřem. Máme alkohol brutálně dostupný. Všude. 24 hodin denně. To je věc jedna. Alkohol je u nás levný. To je věc druhá. Je to prostě národní sport. Je to součást kultury,“ říká ve velkém rozhovoru Radia Wave.

Michaela Duffková je držitelkou ceny Magnesia Litera za blog roku (cenu převzala v roce 2019). Její facebooková stránka s názvem „Zápisník alkoholičky“ obsahuje autobiografické příběhy o boji se závislostí na alkoholu, o léčbě i poléčebném návratu do běžného života. Často se označuje jako „abstinující alkoholička“, která se snaží po České republice šířit osvětu o této závislosti. V době rozhovoru pro Radio Wave (červenec 2019 – pozn. red.) dokončuje autobiografickou knihu a pracuje na otevření Centra pro léčbu závislosti.

Často o sobě mluvíš jako o abstinující alkoholičce. Je to více než rok, co ses alkoholu nedotkla. Proč se stále označuješ pojmem alkoholik?

Protože alkoholik už budu na vždycky. Prostě tak to je. Vyléčený alkoholik podle mě neexistuje. Existuje jen léčený, nebo abstinující, anebo alkoholik, který pije. Nemám zkušenosti s recidivou. Nevím, co by se stalo, kdybych si dala jednu skleničku. Nevím, zda bych to zastavila. Spíš tomu nevěřím. Myslím si, že by to neskončilo u jedné skleničky. U 99 % alkoholiků to u jedné skleničky neskončí. To pití se rozjede znovu. Proto je prostě alkoholismus nemoc nevyléčitelná na celý život.

Jak Michaela Duffková vzpomíná na stacionární protialkoholovou léčbu? Jak taková léčba probíhá? Co prožívala na týdenním detoxu? Proč je klíčové docházet na doléčování i po intenzivní léčbě? Jaká je momentálně průměrná čekací doba na léčbu? Jak se změnil její vztah k alkoholu? Jak chce kromě blogu dál šířit osvětu o alkoholismu v České republice? Co ji k tomu motivovalo? A proč by se podle Michaely Duffkové měli lidé závislí na alkoholu finančně podílet na své léčbě? Názory autorky oceněného blogu „Zápisník alkoholičky“ se dozvíte v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.