BackPackLady: Sicílie je úžasná. Stačí se vyhnout místům turistického masakru
Jídlo, slunce, jídlo, italština, jídlo, památky, jídlo… Michaela Bugrisová alias BackPackLady si v létě koupila jednosměrnou letenku do sicilského Trapani. Nechtěla moc plánovat. Nakonec žila a pracovala u sicilské rodiny, poznávala místní denní tempo a ostrovu věnovala celé léto.
„Žila jsem a pracovala u sicilské rodiny, která si právě otevřela domácí restauraci zaměřenou na rybí speciality a mořské plody. Učila jsem se vařit, dekorovala jsem stoly, servírovala jídlo, pomáhala v kuchyni jejich restaurace v malém rodinném resortu,“ říká Michaela. I všechno ostatní se pro ni pak odvíjelo od jídla. V Palermu ji zaujal street food, na Etně přemýšlela o pravosti místního vyhlášeného vína. „Když jsme někam jeli s mojí sicilskou rodinou na výlet, stejně to vždycky bylo někam do restaurace,“ říká a je vidět, že svoji novou rodinu si hodně oblíbila. „Bylo to nejlepší léto v mém životě,“ tvrdí.
Chobotnice v PET lahvi. Italština v kuchyni
Sicilskou rodinu našla BackPackLady na serveru Workaway, ale nakonec se stejně objevila u jejích dveří neohlášená a bez přípravy. Hned první jídlo, na kterém se podílela, byly chobotnice, u kterých překvapeně pozorovala, jak s nimi lokální kuchař pracuje. Pěchoval je totiž do PET lahve při přípravě carpaccia. Například malé snídaně (jen kafe a sušenka), pozdní obědy a velké pětichodové večeře jí nejdřív dělaly potíže, protože na to nebyla zvyklá, ale rozhodla se nevzdat a přivyknout místnímu stylu životosprávy.
Z kuchyně na Etnu
„V kuchyni jsme si ukazovali na věci a já opakovala, jak se to řekne italsky,“ říká s úsměvem o tom, jak se za pochodu učila místní jazyk. Poslední týden potom BackPackLady cestovala kolem celého ostrova a navštívila nejzajímavější místa včetně Etny, ale jak sama říká, obyčejná Sicílie je jí mnohem bližší než vyhlášené, ale přeplněné pláže nebo turismem převálcovaná Taormina.
Související
-
Jiří Procházka: Ostrovy rebelů? Korsiku mám radši než Sardinii
„Sardinie je 3x větší než Korsika, ale Korsika je 3x zajímavější než Sardinie,“ říká Jirka Procházka, posluchač a teď už také dvojnásobný host Casablanky.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka