BackPackLady: Sicílie je úžasná. Stačí se vyhnout místům turistického masakru

Jídlo, slunce, jídlo, italština, jídlo, památky, jídlo… Michaela Bugrisová alias BackPackLady si v létě koupila jednosměrnou letenku do sicilského Trapani
Jídlo, slunce, jídlo, italština, jídlo, památky, jídlo… Michaela Bugrisová alias BackPackLady si v létě koupila jednosměrnou letenku do sicilského Trapani

Jídlo, slunce, jídlo, italština, jídlo, památky, jídlo… Michaela Bugrisová alias BackPackLady si v létě koupila jednosměrnou letenku do sicilského Trapani. Nechtěla moc plánovat. Nakonec žila a pracovala u sicilské rodiny, poznávala místní denní tempo a ostrovu věnovala celé léto.

„Žila jsem a pracovala u sicilské rodiny, která si právě otevřela domácí restauraci zaměřenou na rybí speciality a mořské plody. Učila jsem se vařit, dekorovala jsem stoly, servírovala jídlo, pomáhala v kuchyni jejich restaurace v malém rodinném resortu,“ říká Michaela. I všechno ostatní se pro ni pak odvíjelo od jídla. V Palermu ji zaujal street food, na Etně přemýšlela o pravosti místního vyhlášeného vína. „Když jsme někam jeli s mojí sicilskou rodinou na výlet, stejně to vždycky bylo někam do restaurace,“ říká a je vidět, že svoji novou rodinu si hodně oblíbila. „Bylo to nejlepší léto v mém životě,“ tvrdí.

Chobotnice v PET lahvi. Italština v kuchyni

Sicilskou rodinu našla BackPackLady na serveru Workaway, ale nakonec se stejně objevila u jejích dveří neohlášená a bez přípravy. Hned první jídlo, na kterém se podílela, byly chobotnice, u kterých překvapeně pozorovala, jak s nimi lokální kuchař pracuje. Pěchoval je totiž do PET lahve při přípravě carpaccia. Například malé snídaně (jen kafe a sušenka), pozdní obědy a velké pětichodové večeře jí nejdřív dělaly potíže, protože na to nebyla zvyklá, ale rozhodla se nevzdat a přivyknout místnímu stylu životosprávy.

Z kuchyně na Etnu

„V kuchyni jsme si ukazovali na věci a já opakovala, jak se to řekne italsky,“ říká s úsměvem o tom, jak se za pochodu učila místní jazyk. Poslední týden potom BackPackLady cestovala kolem celého ostrova a navštívila nejzajímavější místa včetně Etny, ale jak sama říká, obyčejná Sicílie je jí mnohem bližší než vyhlášené, ale přeplněné pláže nebo turismem převálcovaná Taormina.

Jídlo, slunce, jídlo, italština, jídlo, památky, jídlo… Michaela Bugrisová alias BackPackLady si v létě koupila jednosměrnou letenku do sicilského Trapani
Spustit audio

Související